2010. feb 01.

Hajráhelyzet

írta: AdamT
Hajráhelyzet

Nem szeretnék a 2010-es választásokkal kapcsolatban esélyt latolgatni, ezt meghagyom a közvélemény-kutatóknak. Igazából ez a poszt csak egy rövid összefoglaló arról, hogy valójában mi is történt az elmúlt hónapokban a meghatározó politikai formációknál és ezeknek a történéseknek milyen esetleges következményei lehetnek a közeledő választásokkor.

Fidesz-Jobbik

A nagy befutónak titulált párt 2002 óta nem tudott az országgyűlési választásokon győzedelmeskedni, most azonban kormányváltásra készül. Az adatok alapján persze nem alaptalanul teszi mindezt. Azonban létezik egy forgatókönyv, ami számukra nem lenne túl kedvező, ez pedig nem más, mint a Jobbik-faktor erős hatására eloszló szavazatok a jobboldalon. Induljunk ki abból a felvetésből, hogy az embereket befolyásolják a közvélemény-kutatási adatok. Egy átlag magyar jobbközepes ember szereti a Fideszt, de kedveli a Jobbikot is. Ez az úgynevezett pártpreferencia. Van kedvencünk, de van/vannak még további szimpatikus formációk is. Korábban ilyen volt az MSZP-SZDSZ is, hiszen a balra szavazók zöme e két pártot preferálta, de persze csak az egyikre szavazhatott. Az SZDSZ tulajdonképpen a "lepottyanó" MSZP-s szavazatokkal volt csak képes a Parlamentbe jutásra. Magyarul az MSZP elemi érdeke volt, hogy az SZDSZ bejusson és ezért áldozatot is vállalt. Ez a baloldal esetében egy szerencsés együttállás volt, egyfajta szimbiózis. A jobboldalon azonban más a helyzet. A jobboldal teljesen kettészakadt. Akik nem tagozódtak be a Fideszbe, azoknak más alternatíva kell. Ezt pedig többnyire a Jobbik nyújtja. Tehát a Jobbik a Fidesz ellenfele. Semmilyen együttműködés nincs a két párt között, viszont ugyanarról a térfélről halásznak szavazókat. Így tehát könnyen belátható, hogy a kérdés csupán az, hogy a jobboldalon lévő szavazatok hogyan fognak megoszlani. A Fidesz számára nyilvánvalóan az lenne a legszerencsésebb, ha a Jobbik nem is létezne, így a térfelet szinte egyedül uralhatnák. A választásokon csak az lesz a kérdés, hogy a 2/3-os többség hírére hány -egyébként Fideszes- szavazó fogja a Jobbikot behúzni annak reményében, hogy a Fidesz ettől még nem fog gyengülni. Ha sokan lesznek ilyenek, akkor a Fidesznek rendesen főhet majd a feje. Természetesen a Jobbik minden alkalmat megragad arra, hogy a bizonytalan Fidesz-szavazókat elcsábítsa, de azzal is számolni kell, hogy sok biztos Fidesz-szavazó is át fog szavazni. A Fidesz számára a legrosszabb forgatókönyv az, hogy túl sokan bíznak majd Orbánék győzelmében és ezért a második preferenciájukat tolják előre. Így lesz két erős, de együttműködni képtelen jobboldali párt a Parlamentben. Írom ezt anélkül, hogy releváns tényezővé tenném azt, hogy kormányzati szerepben, vagy ellenzékben lesznek a jobboldaliak.

MSZP

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a párt egyedül maradt. Eddigi csatlósa, a már említett SZDSZ más utat választott, de erről később. Bár a előbbiekben ideológiai alapon osztottam fel a pályát a jobboldalra, ezzel szemben nem a baloldal helyezkedik el véleményem szerint, hanem mindenki, aki a jobboldal ellen van. Erről többször, több helyen írtam már, nagyon röviden a lényeg annyi, hogy nincs ma Magyarországon baloldal. Ma Orbán-, vagy Vonagyűlölet van, de ez nem baloldaliság. Félelem és érdek, mutyik és összefonódások. Nagyjából ebből áll a jobboldallal szemben állók tábora, ami alól csak a kiábrándultak és az apolitikusok képeznek kivételt, nem túl nagy számban. Az MSZP bázisa tehát az Orbángyűlölettel beoltott nénik és megélhetési barátok hada, megfűszerezve a még mindig "idillikus kádári korra" visszaemlékezők csoportjával. Ebben a társaságban nem akarat van, hanem nemakarat. Nem az MSZP-t akarják, hanem Orbánt nem akarják. De mára már szép sázmmal lemorzsolódtak azok, akiket félelemmel lehetett manipulálni, ugyanis egy gyötrelmekkel és kudarcokkal teli 8 éves kományzáson van túl az ország. Az MSZP pedig teljesen egyedül fut neki a végső ütközetnek. Elszigetelődött, megkopott. Hiába az új arcok, hitelüket vesztették. Az utolsó döfést pedig az erősen formálódó MDF-SZDSZ paktum szúrja egyre mélyebbre a haldokló MSZP-medvébe.

MDF-SZDSZ

Amikor mindenki azt hitte, hogy vége, kiderült, hogy még cak most kezdődik. Ha erkölcsi, etikai szempontokat nem veszünk figyelembe, akkor be kell látnunk, hogy zseniális politikai húzásnak vagyunk szemtanúi. Két tecchalott párt újjászületik. Egy testben két lélek, vagy valami hasonló. Persze, mondjatjuk, hogy ez machiavellizmus, de kérem szépen, minden más párt is ezt teszi. Sosem szerettem azt, amikor pártpolitikusok rágalmazzák egymást azzal, hogy hatalomvágy fűti egyiket, vagy másikat. Ugyanis mindenki, mindenáron hatalomba akar kerülni. Ez az egész világon mindenütt így megy, ez a politika legelemibb tétele. E két párt számára a győzelmet jelenleg a túlélés jelenti, aligha gondolnak kormányzati szerepre. De nem zárható ki egy MSZP-MDF-SZDSZ koalíció sem. Ami viszont a két jobboldali párt között jelenleg elképzelhetetlennek tűnik.

LMP

Az LMP-nek van létjogosultsága a magyar demokráciában. Ha a párt nem hulik szét az elkövetkező pár évben, akkor hiszem, hogy még sokat fogunk hallani róluk. Ők egy olyan párt, amely megelőzte korát. De az idő - én úgy hiszem - nekik dolgozik. A ma fiataljai között elsöprő népszerűségnek örvendnek, és ne feledjük, ezek a fiatalok 2014-ben már szavazhatnak. Ha a mostani választásokon magukhoz mérten jól szerepelnek, akkor nagyobb teret szerezhetnek a nyilvánosság előtt, ami ma még meglehetősen "underground" stílusban történik.

Szólj hozzá

választás pártok 2010