2008. aug 01.

Kedvenc hír IV.

írta: AdamT
Kedvenc hír IV.

"A világ második legnagyobb sportszergyártója bejelentette: kivonul Kínából, és felszámolja ottani üzemeit.

Kínában a fizetések fél év alatt közel 20 százalékkal nőttek. Ezt az ütemet a cég nem tudja elviselni. Ma egy indiai munkás a kínainak az ötödéért is elvégzi a feladatokat - szól a német álláspont.

A legfrissebb gazdasági elemzések azt mutatják, hogy Kínában egy-két éven belül 100-200 százalékkal nőnek a bérek. Ez olyan erős nyomás, amit nem lehet sehogyan sem ellensúlyozni. Ezért sok cég, nem csak németek, újból megvizsgálja, hogy visszatérjen például Kelet-Európába vagy a volt szovjet államokba. Ezekben ugyanis a bérek jóval lassabban nőnek, ráadásul közelebb is esnek az anyaországhoz." forrás: radio.hu

Ha megpróbáljuk a makrót a mikróval bemutatni, akkor a legkézenfekvőbb példa valami ilyesmi lenne:

  • Svájc a világ bankja
  • Az OPEC államok a világ benzikútjai
  • Kína a világ gyára
  • Amerika és Európa a fogyasztó

Tudom, hogy nem teljesen megkérdőjelezhetetlen e fenti tipizálás, de mégis. Szóval mindenki érti. Lényeg: az elmúlt évtizedekben komoly mobilitás volt megfigyelhető a gyártás kihelyezésében. Kína "világgyártói" hatalma az elmúlt 20 évben tulajdonképpen töretlen volt, de a cikkben említett India kezd erősen felzárkózni. Ha Kína fenntartja a 10% körüli gazdasági növekedését, akkor pár éven belül rengeteg problémával kell majd szembenéznie a világnak.  

 

Szólj hozzá