2008. jún 01.

Ki a polgár? avagy megmenteni egy szót

írta: AdamT
Ki a polgár? avagy megmenteni egy szót

Ejnye, már megint a Fidesz kavarta fel itten a port. Még a gyermekkorban kialakult képzettársításunkat is megfertőzték, amikor évekkel ezelőtt beindult a "polgározás". "Te mennyé el innen, mer te nem vagy polgár". Még a végén ilyeneket fognak a jobbosok balra dobálni. Aztán meg majd megy vissza a "te mennyé el, mer te hülye polgár vagy". És szép lassan létrejön az új képzettársítás, mely egy egyszerű képlettel írható le: polgár = jobbos. Nem akarom! Nem akarom, hogy pár politikus még a nyelvünket is elvegye tőlünk és játékszerként használva bennünket és szavainkat megváltoztassák mindennapi gondolkodásunkat. Nem hagyom! Én itt és most a saját szavaimmal kívánom megvédeni a POLGÁR szót.

A polgár szó a német burgaere, purgaere (városlakó) formákból, illetve ennek hivatali rétegét illetően a bürger (büró = [pürger, purgar] = hivatal) szó átalakításából ered. Magyar nyelvterületen a pulgar szó csaknem nyolcszáz éves, a pógár használata pedig a 16. század közepétől ismert. A másik változat a latin civil szóból ered. Ebből származott a hosszú ékezettel írt cívis szavunk, amely - például Debrecen mintájára - parasztpolgárt jelöl. Egy adott helység polgári elöljárói közé taroztak az ugyancsak latin szóból eredő virilisták, akik a lakókörzetükben a legtöbb adót fizették, és ezen a címen a tanács tagjaivá váltak, így beleszólásuk volt településük életébe.

forrás:http://www.szenti.com/polgar.shtml

Elolvastam mindent amit csak lehetett, néztem a témát jobbról és balról, fentről és lentről. Kutakodtam mindenhol, így bizton állíthatom, hogy ezt a szót nem Orbán Viktor találta ki. Sőt! Aki polgár, az nagyon nem biztos, hogy jobboldali.

Kedves Olvasó! Ha már a pénzünket nem menthetjük meg, mert adó formájában egy tetemes részét úgyis elveszik tőlünk, legalább szép magyar nyelvünket védjük meg a magukat "nyelvújraértelmezőnek" gondoló politikusoktól!

Szólj hozzá

politika jelentés nyelv polgár