2010. jún 10.

Fideszisztán

írta: AdamT
Fideszisztán

Jogilag továbbra sem kérdőjelezhető meg a Fidesz tevékenysége, azonban bennem egyre inkább felvet bizonyos kérdéseket az ország irányításához való hozzáállásuk. Tudjuk, hogy a 2/3-os többség egy eszköz, és mint ilyen, több célra is felhasználható. A legszerencsésebben nyilván az lenne, ha a haza szolgálatába állítva, önös érdekektől mentesen használnák ezt a többséget.
Most viszont úgy tűnik, hogy legalábbis részben nem ez történik. Régóta híresztelik, hogy Orbán Viktor köztársasági elnöknek készül, de azt is tudjuk, hogy a jelenlegi miniszterelnök nem igazán érezné komfortosnak a meglehetősen szűk mozgásteret biztosító elnöki széket. A Sándor palotába tehát Orbán csak akkor költözne be, ha legalábbis az alkotmányunkkal megtámasztva félprezidenciális modellé alakítanák át a rendszerünket. És ha lépnek, akkor most kell lépni, ugyanis e hónap végén már új elnöke lesz köztársaságunknak.
A másik nagy kérdés az, hogy kiütik-e a fideszes honatyák azokat a fékeket az alkotmányból, melyek bizonyos mértékig kompomisszumkényszerbe hozzák a kormányt és az ellenzéket. Ha igen, akkor azzal is számolniuk kell, hogy ezek a fékek egy majdani kormányváltáskor sem lesznek a rendszerben. Persze azzal a nem elegáns módszerrel még számolhatnak, hogy a választások előtt ismételten visszaszuszakolnak bizonyos korlátokat az alkotmányba.
Továbbá azt is aggódva figyelem, hogy a haza érdekeire hivatkozva gyakorlatilag bulldózerként söpörnek félre mindent, ami az útjukba áll. És mielőtt bárki félreértene: nem azért zavar engem, mert nem létező akadályokat is félresöpörnek, hanem azért, mert nem tudom elhinni, hogy pár nap alatt megfontolt döntést lehet hozni fajsúlyos témákban.
Végül, de nem utolsó sorban azt is aggasztónak tartom, hogy a kormányzás ilyen korai szakaszában is már a helyek elosztásáért küzd a Fidesz, biztosítva a hatalomba történő még mélyebb beágyazódásukat hosszú évekre. Ennél azért többet várok tőlük még akkor is, ha vállaltan szimpatizálok nézeteik többségével.

Szólj hozzá

politika fidesz magyarország kormány társadalom ellenzék 2/3 as