2010. feb 14.

Kétmillió honfitársunkat leférgezni: nem menő

írta: AdamT
Kétmillió honfitársunkat leférgezni: nem menő

Rosenfeld Kampány írása a Kettős Mércén február 11.-én:
„Van-e 2.000.001 anti-demokrata szavazó? A Fidesz mostani gyűjtése hasonló szégyenfoltként fog bevonulni a történelembe, mint a kékcédulás választás.” (…) „Nagyjából 15-ször annyi cédulát akarnak lerabolni az emberektől, mint amennyire szükségük van a jelöltállításhoz. Az csak egy dolog, hogy szerintem az az ember, aki ilyenben segédkezik az egy undorító féreg (bár valószínűleg azt hiszi jót tesz szegény).”
A későbbi módosított szöveg:
„Nagyjából 15-ször annyi cédulát akarnak lerabolni az emberektől, mint amennyire szükségük van a jelöltállításhoz. Az csak egy dolog, hogy ilyenben tudatosan segédkezni és focipályának használni Magyarország területét szerintem nem felelős magatartás (bár valószínűleg azt hiszi jót tesz szegény).”
In medias res: A politika az érdekellentétek játszótere és a nyers érdekérvényesítés művészete. Mégis van egy morális határ, amit nem lehet átlépni. Ez a poszt pedig átlépte ezt a határt.

A véleményünk szerint teljesen egyértelmű, hogy miért nem lehet kétmillió fideszes aktivistát és szimpatizánst féregnek nevezni csak azért, mert a legnépszerűbb magyar pártnak adják az ajánlószelvényüket, és miért nem lehet a Fidesz kampánymódszereit a kékcédulás választásokhoz hasonlítani – egy ilyen poszt után azonban talán mégis időszerű ezt kifejteni.
Minden aktív szavazati joggal rendelkező magyar állampolgárnak alkotmányos joga megválasztani, hogy melyik parlamenti pártnak adja az ajánlószelvényét – elősegítve ezzel az indulását. A hatályos szabályozás szerint ez az ajánlás önkéntes, csak és kizárólag a választópolgár döntésén múlik; nem lehet cserébe ellenszolgáltatást adni, és nem lehet kikényszeríteni. Lehet azon vitatkozni, hogy ez az ajánlószelvény-rendszer megfelel-e a célszerűség kritériumainak – de garantáltan nem lehet egy jogállami intézményt összehasonlítani a korai Rákosi-rendszer egyik nettó politikai manipulációs módszerével.
Tény: a Fidesz hatvan százalékot meghaladó támogatottsággal rendelkezik. Ebből következik egyrészt az, hogy minden esélye megvan a biztos kormányalakításra, másrészt pedig az, hogy gond nélkül össze tudja szedni az indulásához szükséges ajánlószelvényeket. Tény az is, hogy a kisebb pártok – például az LMP – nem állnak ilyen rózsásan, és néhány körzetben akár még a jelölt-állításuk is kérdéses lehet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kis pártoknak alanyi jogon jár az induláshoz szükséges ajánlószelvény-mennyiség, ha egy nagyobb pártnak feleslege van. Ez nem egy szociális újraelosztó rendszer.
A Fidesz célul tűzte ki kétmillió ajánlószelvény összegyűjtését. Ez értelemszerűen többszöröse a szükséges mennyiségnek. Ennek a stratégiának az üzenetét el lehet fogadni és el is lehet utasítani – ez mindenkinek szíve joga. Ettől függetlenül a tény tény marad, hogy az ajánlószelvények sorsáról nem egy párt kampánytechnikai célkitűzése fog dönteni, hanem az, hogy a szavazópolgár megbízik-e annyira egy pártban, hogy az indulását támogassa. És sokak számára fontos, hogy ezt a bizalmi viszonyt már a választás előtt kifejezésre juttassa.
Végezetül: lehet egy párt politikusait utálni. Lehet egy párt politikai irányvonalát is utálni. Lehet magát a pártot is utálni. Ízlés kérdése. Viszont kétmillió embert leférgezni csak azért, mert alkotmányos jogaikkal élve a nekik szimpatikus pártnak adják az ajánlószelvényeiket – nos ez már ízléstelenség kérdése. Ettől az LMP-nek biztos nem lesz jobb. És bár igaz, hogy egy párt egyetlen szimpatizánsának véleménye nem azonosítható be a párt véleményével; azért mégiscsak groteszk, hogy egy politikai paradigmaváltást, és normatív alapú politizálást hirdető párt színeiben férgezi le valaki a magyar összlakosság húsz százalékát. Ez valahogy nem az a hang, amire momentán szükségünk lenne.
Nem vagyunk a nyakóizmus hívei és nem szólítunk fel senkit semmilyen elhatárolódásra. Mindössze minden tisztelettel, de a lehető leghatározottabban azt kérjük Tőled Koppány, hogy ezért a posztért kérj bocsánatot! Lehet, hogy Te nem tartod jogosnak, de az esetedben legyen ez az első lépés a „más” politika felé.
Ezzel együtt szívesen vennénk az LMP hivatalos állásfoglalását is.  
 
AdamT (Mindenes)
mefisto (Archiregnum)
Omár (Archiregnum)
phaidros (Mindenes)
turner (Kifordított ország)
 
Kapcsolódó posztok:

 

Szólj hozzá