2010. feb 12.

Különvélemény

írta: phaidros
Különvélemény

Adamnak a Kettős Mérce cikkére reagáló posztjával sok mindenben egyetértek - attól eltekintve, hogy Adamtól eltérően teljesen hidegen hagy, hogy bármelyik kis vézna marxista egyetemista, aki a rendszerváltás előtt még nem élt, életében még soha nem dolgozott, de már kurvára kialakult véleménye van olvasmányai és a kocsmai beszélgetések alapján, min háborodik éppen fel. Az is távol áll tőlem, hogy a ballerek módszerét követve még elhatárolódást is kérjek bármitől is. 
 
Azonban az eredeti cikket kiváltó dologról más véleményem van. De előtte egy info; az LMP-seknek nem igazán tetszett a poszt, mielőtt valaki az LMP-t arról ítélné meg. Mindenhol vannak fogalmatlan, hülyeséget beszélő droidok - az LMP aktivistái között is - egy ilyen, ezesetben Koppány, napvilágra került. Az LMP nem ő.
 
De nagyon, nagyon nem tetszik, hogy a Fidesz gyakorlatilag visszaél a demokráciával, és el akarja lehetetleníteni a kispártokat azzal, hogy a szükséges kopogtatócédulák többszörösét gyűjti össze szervezett aktivistahadával.
 
Itt most ne jöjjünk azzal, hogy ezt bárki megteheti - nem teheti meg más rajta kívül ezt, csak olyan párt, amelyik az elejétől fogva benne van a buliban, és már kiépítette a holdudvarát, és vannak megfelelő pénzügyi kapcsolatai. És feltehetően szeretné is ezt így megtartani.
 
Nagyjából csak az MSZP teheti meg rajta kívül. Az MSZP, amivel a Fidesz anno ott ült a kerekasztalnál, akik együtt találták ki a mostani választási rendszert, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi a kezdetek kezdetén elosztott hatalomstruktúrába bármely más, új erő bekerülését. 
 
Kivéve azt az esetet, amikor egy bődületes elbaszás után a szélsőségek felerősödnek. Jó lehetőségek, nem? Vagy két posztkommunista gyűjtőpárt (mielőtt nekem estek, nézzétek meg a Fidesz egyébként bőszen kommunistázó prominenseinek múltját), vagy egy szélsőségesek szavazataira építő harmadik. 
 
A normalitás talaján álló, a mostani politikai rendszerrel elégedetlen, a valódi problémákkal foglalkozni kívánó erőnek esélye sincs bejutni - hacsak véletlenül a Blikk és a hasonló bulvárlapok nem állnak mellé teljes erővel (mint a legtöbb szavazót elérő médiumok :( ).
 
Tisztában vagyok vele, hogy a Fidesz en bloc konkrétan nem tehet arról, hogy a szavazók nincsenek tisztában azzal, hogy mit jelent a kopogtatócédula, a felelős szavazó, mint olyan, Magyarországon nem jellemző, és általában véve az emberek szarnak az egészre. Erről még az MSZP sem tehet, magunktól vagyunk bénák politikailag. Az más kérdés, hogy nekik ez így jó, és valószínűleg megtesznek mindent, hogy ez így is maradjon.
 
De arról igenis tehet a Fidesz, hogy cinikus módon rádolgozva az emberi butaságra, lehetetlené tesz bármilyen valódi választást már az elején. Egyszerűen erkölcstelen. Tudom, a politikában nem kell erkölcsöt, tisztességet keresni - de az idő akkor lesz itt, hogy a Fidesz szlogenjével éljek - ha ezek a tulajdonságok mégiscsak megjelennek. Addig nagyjából mindegy, hogy Fidesz, vagy MSZP van hatalmon - minket, választókat ugyanúgy madárnak néznek. Talán mert a legtöbben azok vagyunk.
 
De ha eljön ez az idő, akkor ott a Koppányhoz hasonlóknak sem nagyon lesz helye.
Szólj hozzá