2009. aug 05.

Érdeksérelem vagy érdekegyeztetés?

írta: phaidros
Érdeksérelem vagy érdekegyeztetés?

Az előző poszt kommentjei miatt felmerült bennem, hogy valójában nem érdeksérelmekről van-e itt szó elsősorban? A "dezertőr" sérti a "becsületes adófizető" érdekeit, mondja ő.

Egyén és társadalom kapcsolatánál mindig hivatkoznak az egyén felelősségére a társadalom iránt, de érdekes módon mindig a húzó lótól várják el a felelősségvállalást, és ez valami miatt még természetes is mindenki számára. Legalábbis amíg ki nem villan a csontja, és rá nem jönnek, hogy ha megdöglik, senki sem halad tovább. Ezt már majdnem elértük. Vagy akkor, ha a  ló megfordul, és beint. Ezt már sokszor elértük.

A nyugdíjasok és segélyezettek évekig szent tehenek voltak, teljesen természetes volt, hogy az adófizetők terheit növelik, a szociális kiadásokat pedig nem csökkentik. Az is nyilvánvaló volt, hogy sok "ló" van, aki ebből az igából nem szabadul magától, pedig még rosszul is bánnak vele, megvetik, büntetik, lásd pl. a vállalkozói réteget, vagy a közalkalmazotti réteget, akiktől nem féltek elvenni a 13. havi fizetést - holott ők általában családot is nevelnek, adót is fizetnek, és rendszerint több emberért felelősek. A társadalom szempontjából ez számítana.

A külföldi vállalkozói "ló", kvázi megszökik a hámból. Erre a hámban maradó lovak válasza ennyi, hogy nekik ezért nő a terhük, szemétség, miközben a szekéren a kiszolgált rétegek meg szidják a lovakat, de persze legfőképpen a dezertőr lovakat, a politikus kocsis meg egyre jobban veri a megmaradt (meg nem döglött, el nem szökött) lovakat, miközben retorzióval fenyegeti a szökött lovakat, a szekértársulat nagy hajrázása közepette.

A társadalom érdeke az lenne, hogy az egész szekér, a lovakkal és a teherrel együtt haladjon előre. És nem az, hogy ne lehessen megszökni a rossz bánásmód elől, hanem az, hogy ne kelljen megszökni, hanem örömmel (?) álljon be a hámba. A konkrét egyéni vagy meghatározott csoportérdekekre társadalmi érdekként hivatkozás meglehetősen hamis érv.

Szólj hozzá

iga