2009. jún 08.

Az új liberális út?

írta: phaidros
Az új liberális út?

Az, hogy az MSZP legalábbis középpárttá süllyedt, és kiemelkedett egy új középpárt, még nem jelentene különösebb változást 35% körüli részvétel tükrében. Ez van, váltógazdálkodás van, a választók büntettek, a Jobbik támogatói teljes fordulatszámon pörögtek.

Ami egy új korszak kezdetét jelenti, az inkább az, hogy a teljes liberális oldal alacsony részvételnél, fasisztaveszéllyel riogatva is képtelen volt összesen 5 százalékot összeszedni, miközben az MSZP törzsszavazói balról nemzetibalra váltva, minden állítólagos "antifasiszta MSZP-szavazó" paradigmát megcáfolva nagy tömegben leszavaztak a Jobbikra.

Van tehát egy jelenleg középméretű de meredeken csökkenő népszerűségű, még kormányon lévő, és irányultságából adódóan is szociáldemagóg párt, amely előtt az az egyetlen út áll, hogy érdemben foglalkozni kezdjen a Jobbik felvetéseivel, ha a parlamentben jelentős mértékben jelen kíván lenni az elkövetkezőkben. És van egy elsöprő többségű győzelmet aratott, retorikájában inkább populista, magát jobboldalinak pozícionáló tömegpárt, amelynek komoly konkurrenciája támadt a Jobbik személyében.

Érdekes lesz a következő egy év, amint az MSZP és a Fidesz felváltva licitál rá a Jobbikra - efelől nincs kétségem. De lesz legalább egy rendpárti liberális pártunk is? :)

Szólj hozzá