2008. júl 29.

Ördögi kör

írta: AdamT
Ördögi kör

Sokan gondoljuk úgy, hogy a demokrácia egyik rákfenéje a választási cenzusok hiánya. Jó, persze, van egy pár olyan ember akitől elveszik e jogot, de ez elenyésző. 10 millióból 8 millió szavazhat, tehát kb. 2 millióan 18 év alattiak. Ugyanis ez az egyetlen releváns cenzusunk, az életkori cenzus. 

Az igazán zavaró - nekem - az, hogy olyan emberek dönteken az ország sorsáról, akik egy cseppet sem értenek a politikához. Sőt! Azt se tudják, hogy ki Magyarország köztársasáig elnöke. Sőt! Nem tudják, hogy mi Magyarország államformája. Sőt! Azt se tudják, hogy hány párt van a parlamentben. Valamit látnak a tévében, vagy valamit hallanak a rádióban. Elmennek szavazni. Döntenek. És a többségük meg sem tudja indokolni a döntését. Az ország sorsa így azoknak a millióknak a kezében van, akik Szellő Istvántól hallják az "igazat", vagy éppen azoknak, akiket a HírTV "tesz okossá". Az a - véleményem szerint - nem több mint 300-400 ezer ember, akik valóban felkészültek, vitaképesek és érvek mentén politizálnak, pedig mindenképpen kisebbségben van. Ez a kisebbség fogja a fejét, amikor a választásokkor egy férfi büszkén mondja, hogy "én a Ferikére szavaztam, mert a Zorbán hazudik". Meg akkor is a fejét fogja e kisebbség, amikor az idős néni kitágult pupillákkal ecseteli, hogy Orbán Viktor szerinte egy angyal. 

De mit lehet tenni? Én biztosan a választások napjára összeállítanék egy kérdéssort, melynek kitöltése után dőlne el, hogy a tisztelt állampolgár szavazhat-e, vagy sem. Mert én se szeretném, ha az ország sorsáról olyan emberek döntenének, akik azt se tudják, hogy a Duna magyar folyó. 

Igen ám, de a szavazati jog cenzushoz kötése nem túl demokratikus. Viszont a buta embernek irányítás kell és nem demokrácia! Ördögi kör.

Szólj hozzá

választás magyarország cenzus