2008. jún 11.

Death Penalty

írta: AdamT
Death Penalty

Régóta foglalkoztat a halálbüntetés kérdése. Lehet? Szabad? Jó? Rossz?

Minden országban vannak hívei és ellenzői. Mindkét oldalnak megvannak a saját érvrendszerei, melyek általában filozófiai, szociológiai és kriminológiai alapokon nyugszanak. A halálbüntetés az állammá szerveződéssel, a jog kialakulásával együtt született, és még ma is több országban alkalmazzák. Természetesen a formája sokat változott, de a rituális megkövezéssel például az arab világban ma is több helyen találkozhatunk. A demokráciák - írott vagy íratlan - alkotmányai tiltják a kínzást, így ott, ahol a halálbüntetést nem törölték el, megpróbáltak "humánusabb", fájdalommentes módszert kidolgozni az ítélet végrehajtására. A legelterjedtebb napjainkban a méreginjekció, melyről azt állítják, hogy fájdalommentes, gyors és ezzel a módszerrel megőrizheti emberi méltóságát az elítélt élete utolsó pillanatáig.

Ebbe a rendszerbe csúszott hiba, amikor 2006 decemberében Angel Nieve Diaz vénáját nem találta el a hóhér, így az elítélt 34 percen keresztül szenvedett halála előtt. De hasonló történt Joseph Clark esetében is, akit 19-szer szúrtak meg, mire be tudták adni a halálos kombinációt.

Tudom, hogy az elkövetők súlyos bűncselekmény miatt kerülnek a padra, de magánemberként elvárom, hogy az állam - ha már az élet elvételének jogával rendelkezik - olyan módszert dolgozzon ki, amivel maradéktalanul biztosítani tudja az utolsó órák emberi körülményeit.

Szólj hozzá

jog kivégzés halálbüntetés emberi méltóság