2012. jan 08.

Csavarok a magyar politikában

írta: AdamT
Csavarok a magyar politikában

Az elmúlt hónapokban csendes megfigyelőként szemléltem az itthon zajló eseményeket és egyre jobban összekuszálódott minden a fejemben. Bizonyára csak arról van szó, hogy nem tudok lépést tartani azzal az új irányvonallal, mely szerint már nem lehet ideológiai alapon baloldalnak, liberális oldalnak és konzervatív oldalnak hívni eredendő értelmében ezeket a fogalmakat.

Mert hát kérdezem én, hogy milyen liberális az, aki ujjongva, tenyereket összedörzsölve vígad azon, hogy Magyarország demokratikus úton megválasztott kormányát a nemzetközi gazdaság bizonyos szereplői igyekeznek kicsit sem demokratikus, vagy liberális úton ellehetetleníteni? És most nem az a kérdés, hogy a kormány jól dolgozik-e, vagy sem. Egész egyszerűen hogyan tud egy liberális demokrata örülni a gazdasági agressziónak? És hogyan tud örülni egy liberális demokrata annak, ha a magát liberálisnak tartó EU szankciót helyez kilátásba országunk ellen? Ha eljutnék oda, hogy megértem, talán még bosszantani is a dolog, de egyelőre ott tartok, hogy nem is értem.

Továbbá azt sem értem, hogy a magát szocialistának valló hogyan tudja a kormányt azért elmarasztalni, mert szerinte Orbán a kádári úton jár? Hogy lehet az, hogy a kormány szinte teljes mértékben érintetlenül hagyja a gyakorlatilag önerőből kitermelhetetlen szociális hálót, de a baloldal mégis folyamatosan szapulja őket? És miért szapulja? Mert romlik a forint? Mert nem jó a gazdaságpolitika? Ugyan kérem. Azért szapulja, mert Orbán csinálja. Gyurcsány Ferenc idejében rendben volt az eladósítás, Orbán idejében mocsok húzás. Gyurcsány azért vett fel hitelt, hogy fenntartsa a szociális hálót, most Orbán is ezért teszi.

De van még egy csavar, ami nem tudok megérteni. Lehet, hogy bármelyik kedves olvasó el tudja nekem magyarázni a hátteret, de nem értem... Nem értem, hogy a felosztó-kirovó rendszerről manyup-ra történő átállásunk következményivel miért nem számolt senki. Lehet, hogy nagyon leegyszerűsítő amit írok, de számomra teljesen logikus. Ha van egy elöregedő társadalmunk, ahol már ma is gyakorlatilag egy szűk kisebbség tartja el a többséget, akkor miért is jó nekünk az, ha kevesebb befizetés jön az állam felé és egyre több a nyugdíj-jellegű kiadásunk? Én csak arra tudok gondolni, hogy 20-30 éves távlatban gondolkoztak politikusaink, felvázolva azt a helyzetet, hogy évtizedek múlva legalább nem kell a költségvetést nyugdíjkiadással terhelni. De addig? Addig csakis hitelből finanszírozható. A jelenlegi kormány 2010-től folyamatosan kérte az EU-t, engedélyezzék számunkra a manyup-ban található megtakarítások szerepeltetését a költségvetés pozitív oldalán, ezt azonban elutasították.

A fentiekből miért nem következett az, hogy a társadalom megfelelő következtetést von le az államosításból és elfogadja azt szükséges rosszként? Miért van úgy, hogy ha a kormány tesz valamit, akkor csak páran gondolják át annak lehetséges okait? Miért van az, hogy az emberek többsége már nem ideológiák mentén gondolkozik? Miért Orbán Viktor személyéhez és nem a politikájához viszonyul a magyar társadalom? No én nem tudom...

Szólj hozzá