2010. júl 28.

Gyurcsány, Bajnai, Sukoró

írta: AdamT
Gyurcsány, Bajnai, Sukoró

A jogállamiságban feltétlenül bízó demokraták azt mondják, hogy az igazságszolgáltatás addig mehet el, amíg azt a törvény engedi. Elvileg tehát ha a hír igaz, akkor a két volt miniszterelnök nyaka körül rendesen szorul a hurok. Nagyon előregondolva a történetet, még az is előfordulhat, hogy kirakatperben rásóznak mindkettőre 1-1 évet (ha minden igaz, akkor ennél még többet is ki lehetne osztani). Persze ez tényleg nagyon nagy iramú előreloholás, merthogy még csak el sem kezdődött semmiféle hivatalos eljárás. 
Abban azonban teljesen biztos vagyok, hogy sok százezren már most dörzsölik a tenyerüket és várják, hogy lesz-e valamilyen jogerős, elmarasztaló ítélet Bajnaira és/vagy Gyurcsányra. 
2002-ben Keller László vezetésével hajtóvadászat indult az előző kormány tagjaival szemben. A bizottság munkájára akkor rengeteg pénz elment, cserébe igazából senki sem akadt fenn a hálón. Persze, a csúnya, elfogult ügyészség nem vizsgált semmit. Akár így volt, akár nem, Kellerék felsültek. Remegve próbálták bíróságra citálni a fideszes nagyágyúkat, de mindhiába. Ezzel szemben a Fidesz most rendesen odatette magát és pár héttel a hatalomátvétel után máris beindult a gépezet. 
Igazából nehéz eldönteni, hogy van-e egyfajta belső politikai alku, avagy ilyen nem létezik a két nagypárt között. (Jó, az MSZP most nem is olyan nagy párt). Egy olyan alkura gondolok, amely szerint mindkét fél hallgatólagosan vállalja, hogy a másik oldal nagyhalaira nem vadászik (horgászik) kormányváltás esetén sem. Ha volt is ilyen alku, akkor a Fidesz ezt most felrúgta. Ha sosem volt ilyen megállapodás, akkor kevésbé állja meg a helyét az a közhely, hogy a "politikusok elrendezik egymás között".  
Igazából mindegy is. A lényeg az, hogy én hiszek a jogállamban. Ha a két jómadár hazudott, akkor semmiféle kedvezmény nem jár nekik. Sőt, szerintem miniszteri/miniszterelnöki esküjük súlyosbító tényező.

 

Szólj hozzá

jog fidesz gyurcsány törvény bajnai orbány