2010. jan 16.

Sztrájkoljunk...

írta: phaidros
Sztrájkoljunk...

de nézzük meg, mi kell hozzá;

1. Szükségünk lesz egy db. szakszervezetre - menőbb cégeknél, mint pl. az állami nagyvállalatok, több tucat is van. Alapításának szabályaihoz meg kell néznünk az egyesülési jogról szóló törvényt, ebből kiderül, hogy kell hozzá minimum 10 fő. Itt már komoly akadályba ütközünk, mert az ennél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégeknél nincs lehetőség szakszervezetet alapítani. (Cégtulajoknak tipp: minden csoport/osztály külön cég, 9 fővel.). Kérdés: hány alkalmazott dolgozik 9 főnél nagyobb létszámú cégeknél Magyarországon?

2. A szakszervezetben tagdíjat kell fizetni - ebből kerül pénz a sztrájkalapba is. Ez azért lényeges, mert sztrájk alatt az abban résztvevőknek nincs fizetése (jóhogy) - a pénzüket ilyenkor a sztrájkalapból kapják. Általában a fizetés egy százalékát szokták betenni. 10 ember 100.000 Ft-os fizetéséből évi 12.000 Ft-ot tesz a sztrájkalapba, az egy év alatt 120.000 Ft összesen, ha a 100.000 nettó volt. Ebből (a saját pénzéből!) mindenki durván 3 napot sztrájkolhat egy évben, ha nem kellett pl. a szakszervezeti tisztségviselőket is fizetni belőle - mert az hótt ziher, hogy a cégtulaj nem fogja fizetni a szakszervezeti vezéreket - annyira jó fej csak az állam, de az is a mi zsebünkből.

3. Tegyük fel, hogy 10 fő megvan, sztrájkolunk, 15%-os emelést kérünk. Sztrájkoltunk mondjuk 1 hetet, ebből 3 napra volt 1 év után fedezet. Aztán vagy abbahagyjuk, vagy nem, pénz nincs, emelés sem, de dacosak vagyunk. Legfeljebb a cég közben csődbe megy - de a MÁV, BKV dolgozói nagyon jól tudják, hogy az ő cégük nem mehet csődbe - már évek óta csődben van ugyanis, mégis működik, megvolt a pulykapénz, a kiváltságok, amit "kiharcoltak", az X száz milliárd állami hitel meg nem rájuk tartozik. Az ránk tartozik, a beszedett többletadó formájában.

A KKV mögött nincs állambácsi feneketlen zsebe. A tulaj felszámolja a céget, mert nem éri meg fenntartani, és mindenki jól járt. Állambácsi ellenben a zsebébe nyúl, és a közösből odaadja a sztrájkolóknak amit kérnek, akkor is, ha már több tíz, több száz milliárd tartozása van az adott cégnek.

Na, ezért nem sztrájkol más, csak a nagy állami cégek zsírosan fizetett szakszervezeti vezérei által irányított tömegek.

Szólj hozzá