2009. aug 14.

Fehér zászlót lengető palesztínokat lőttek le izraeli katonák

írta: AdamT
Fehér zászlót lengető palesztínokat lőttek le izraeli katonák

Nem, ezt a cikket nem a kurucon olvastam és nem is a Demokrata hasábjain. Nem, nem is én találtam ki. Nem, nem Morvai Krisztina nyilatkozta. Nem, nem is Bayer Zsolt. Ez a cikk a nol.hu-n jelent meg.  A kommenek kritikán aluliak, nem is érdemes őket elolvasni. Tulajdonképpen ez a hír is csak egy hír. Természetesen - mint minden normális ember - én is elítélem a fegyvertelen emberek elleni katonai agressziót, de el kell fogadni, hogy a háborúban civil áldozatok is vannak. Többek között ezért (is) ítéli el a mindenféle katonai megoldásokat a már említett "minden normális ember". Tudjuk, hogy nincs háború civil áldozat nélkül. Tudjuk, hogy szerte a világon ezernyi civilt ölnek meg naponta. Olyanokat, akik a szó legszorosabb értelmében véve is ártatlanok.

Én semmivel se sajnálom kevésbé vagy jobban a meggyilkolt izraeli civil zsidót mint a meggyilkolt palesztín civil muszlimot. Mindenketten áldozatok. Ide nem szabad politikát, ideológiát keverni. Ember volt aki meghalt, ember. Egy ember. Egy soha meg nem ismétlődő. Olyan emberek halnak meg ártatlanul, akik nem válaszották, hanem kapták a háborút. Beleszülettek egy konfliktusba, amit nem tudnak megoldani.

Jó, persze, most mindenki mondhatja, hogy ez szentimentális. De valahol legbelül az a bizonyos "minden normális ember" érzi, hogy az ártatlan civil életeket nem lehet mérlegelni. Még akkor sem, ha történetesen egyik vagy másik oldal irányába elfogultak vagyunk. Épp emiatt tartom tisztességesnek azt, hogy a nem túlzottan jobboldali Népszabadság is vette a bátorságot és megjelentette ezt a cikket.

Az a katona (legyen az zsidó, muzulmán, keresztény, ateista, stb..) aki fehér zászlót lengetőkre tüzet nyit: gyilkos. Tettére nincs mentség, mert minden egyéb csak mosdatás. Persze nem mondom, hogy nem történhetnek szélsőséges esetek (pl. fehér zászlóval a kezében rohan a palesztín egy izraeli óvoda fel úgy, hogy a testén 25 kiló robbanóanyagot cipel). De tételezzük fel, hogy az esetek többségében nem erről van szó. Egy ilyen tett egy egész népet minősít? Mondhatjuk-e azt, hogy azért, mert pár izraeli katona ilyet tett, ezért minden zsidó katona legbelül civilgyilkos? Vagy legbelül az összes zsidó ilyen, nemcsak a katonák? Az a bizonyos csoport, az a "minden normális ember" tudja, hogy ez nevetséges általánosítás. Ahogy az is az, hogy minden magyar eredendően nácibarát. Pedig volt sok belőlük kishazánkban.

A népszabin olvastam ezt a cikket. Mintha a falak elkezdtek volna leomlani. Lesz egyszer olyan, hogy a mundér becsületénél többet fog érni az igazságérzete mindenkinek? Lesz egyszer olyan, hogy pártállástól függetlenül, egyként tudnuk valamit elfogadni vagy elítélni? Lesz olyan, hogy a "minden normális ember" társaság néhány tagja véleményformálóvá és/vagy aktív politikai tényezővé válik? Leomlanak a bal-jobb közé épített falak? Egyszer biztosan.

Azért lassan meg kéne már békélni. Ott, a Közel-Keleten is és itthon is. Le kéne végre tenni a fegyvert és beszélni kéne. Odafigyelni egymásra. Naponta ezrek halnak meg ártatlanul és százezreket, milliókat sértenek meg általánosításokkal. Zsidót, muzulmánt, kínait, magyart. Pedig mindegyik ember és sokan közülük civilek.

Szólj hozzá

politika magyar közélet izrael háború zsidó palesztin párhuzam