2009. júl 27.

Iráni atom

írta: AdamT
Iráni atom

Izrael folyamatosan nyomást gyakorol a nagyhatalmakra, így próbálja elérni a zsidó állam az Irán elleni katonai beavatkozást. A problémát a muszlim állam atompolitikája okozza, ugyanis feltételezések szerint Irán hamarosan képes lesz atombombát előállítani. Mint ismert, Ahmadijenad - saját bevallása szerint - polgári célokra kívánja hasznosítani az atomenergiát, a továbbiakban viszont a témát országa belügyének tekinti. A leghangosabban Izrael kiabál. És ki kiabál a leghangosabban? Akinek ég a háza.
Nézzük sorra az atomhatalmakat:

  • USA
  • Oroszország
  • Franciaország
  • Nagy-Britannia
  • Kína
  • India
  • Pakisztán


E fenti lista azon országokat tartalmazza, melyek a nemzetközi jognak megfelelő módon tájékoztatták a nemzetközi szervezeteket atomprogramjuk sikerességéről, tehát mondhatjuk úgy is, hogy ez a lista a hivatalos, de lehet, hogy nálam a spájzban is van atomtöltet, de én nem szerepelek a listán.

 

Miért is olyan fontos dolog ez az atombomba-kérdés? Azért, mert az országok erőfitoktatásra, megfélemlítésre, elrettentésre tudják "használni". Amolyan nyugodt erő politika. Ez kb olyan, mint a tény, hogy a kidobóba azért nem kötünk bele, mert olyan vastag a bicepsze mint a derekunk. Ha valamelyik államról tehát köztudott, hogy rendelkezik atomfegyverrel, akkor egy rivális állam kétszer meggondolja, hogy mit, hogyan és mikor. Így volt ez Pakisztán és India esetében is. Mindkét állam szükségesnek látta deklarálni, hogy ők márpedig tudnak nagy pusztítást végezni. Érthető okok vezettek ide: az elszakadó Pakisztán joggal tarthatott egy esetleges indiai megtorlástól, így viszont, hogy Pakisztán is sikeresen hajtott végre 1998-ban robbantást, India patthelyzetbe került. Ebben az esetben a konfliktus kvázi békés rendezését érte el a két ország atomereje és nem utolsó sorban az a tény, hogy a nagyhatalmak nem szóltak bele a két állam konfliktusába és egyik fél fegyverkezési törekvéseit sem akadályozták meg.

E fenti gondolatmenetet azért tartottam fontosnak felvázolni, hogy megértsük Izrael és Irán esetét is, mert ugye van párhuzam bőven. A zsidó állam az egyedüli a földkerekségen, amelyiknek nem kell beszálmolnia atomprogramjáról. Izrael az egyetlen állam amelyik megteheti, hogy titokban tartja ezt a meglehetősen komoly stratégiai információt. Olyan ez, mint amikor a 50 kilós kidobót látunk az ajtóban, de nem tudhatjuk, hogy a kabátja alatt van-e fegyver, vagy nincs. Ezt csak ő tudja. De miért jó Izraelnek az, hogy titokban tartja? Egyszerű, de ehhez vissza kell kanyarodnunk az indiai-pakisztán konfliktushoz. A nagyhatalmak ott megmutatták, hogy az egyensúlyra való törekvés a legfontosabb szempont atomügyileg. Tehát a béke csak akkor tartható fenn, ha mindkét fél, vagy egyik fél sem rendelkezik atomfegyverrel. Mivel India tulajdonképpen kész tényként közölte képességeit, kelletlenül, de elfogadták Pakisztán bejelentését is. Akkor most vissza Izraelhez. Ha Izraelnek "nincs" atomfegyvere, akkor Iránnak se lehet. Izraelnek pedig az az alapvető stratégiai érdeke, hogy ne legyen arab állam kezében atomfegyver. Ezt úgy érheti el, ha hivatalosan nem jelenti be, hogy birtokában van ilyen fegyvereknek. Ha ezt Izrael elismerné, akkor ezzel Iránnak formálna jogot arra, hogy arányos védekezésére hivatkozva megalkothassa atomfegyverét. Ilyen egyszerű. Erre ékes bizonyítékul szolgál az alábbi kis hírcsokor (forrás), aminek apropója az, hogy 2006-ban Ehud Olmert "elszólta magát" Németországban atomügyileg.

Juval Stejnic, az ellenzéki konzervatív Likud párt képviselője szerint Olmert "felelőtlen nyelvbotlása csaknem fél évszázad politikáját kérdőjelezi meg". Egy másik Likud-képviselő, Szilvan Salom volt külügyminiszter úgy vélekedett: Olmert nyilatkozata hátráltathatja Izraelt abban a törekvésében, hogy rávegye a nemzetközi közösséget az iráni atomfegyverkezés meghiúsítására.

"Rávegye a nemzetközi közösséget..." Izrael a legképzettebb diplomataállam, fantasztikus, zseniális képességekkel. Ez nem kérdés, ezen nem szabad vitatkozni. A kérdés csak az, hogy mire használják képességüket.

Szólj hozzá

atom izrael irán fegyverkezés