2009. máj 02.

A Jobbik a magyar politikai elit lelkiismerete

írta: AdamT
A Jobbik a magyar politikai elit lelkiismerete

Méghozzá olyan lelkiismerete, amivel nem tud szembenézni a politikai elit. Nem kell ahhoz borzasztóan komoly politikatudmányi illetve történelmi felkészültség, hogy kijelentsük: a szélsőségek mindig akkor erősödtek meg a történelemben, amikor a regnáló politikai elit nem talált megfelelő válaszokat az adott történelmi helyzet kérdéseire. A szélsőségek megerősödése tehát nem más, mint a meglévő politikai elit hibáinak tünete. Nem véletlen, hiszen akkor keres a társadalom "alternatív" megoldásokat, amikor a jelenlegiben már nem képes hinni. A Jobbik támogatottsága tehát annak köszönhető, hogy a politikai elit Magyarországon nem volt képes az elmúlt években kellőképpen látványos megoldásokat felmutatni a komoly társadalmi kérdések tekintetébe.

Ez egy furcsa helyzet. Az MSZP folyamatosan elhatárolódik a Jobbiktól, nem győzi hangsúlyozni annak veszélyességét. Göncz Kinga például a napokban minden nyilvános felszólalásában démonizálta a szélsőjobboldali pártot. Pedig néha a szembenézés sem ártana és ki kéne mondani: ha az MSZP nem ezt a mocskos politikát folytatta volna az elmúlt 7 esztendőben, akkor a Jobbik fele ennyire se lenne erős. Szánalmas módon ezt a politikai felelősséget - nagyon is tévesen - folyamatosan a Fidesz térfelére próbálják rúgdosni a balliberális oldalon. Pedig éppen az MSZP / SZDSZ (mostanában már csak MSZP) vezette kormány hibái, törvénytelenségei és a nemzetellenes politikája volt az, ami táptalajt nyújtott a radikalizálodó tömegeknek. Azt hiszem, hogy a tömeg szó már nem demagóg, sarkító, felnagyító jelző, hiszen az időközi választások alapján a Jobbik ma már a harmakdik legnagyobb politikai erő Magyarországon.

Ebben az országban a politikusok nem tudnak szembenézni a hibáikkal. Nem tudják a nyilvánsság előtt azt mondani: elnézést, tévedtünk. Göncz Kinga például tegnap az Info rádióban próbálta védeni a védhetetlent. A nagyon határozottan fellépő riporter arra volt kíváncsi, hogy Göncz Kinga hogy éli meg azt a tényt, hogy az általa kidolgozott szociális intézkedések is hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország csődközeli helyzetbe került. Erre az MSZP EP listájának vezetője így reagált: "nem csak mi hittünk benne, hogy ez a program megvalósítható, hanem az egész TÁRSADALOM".

Igen, ex-miniszterasszony, csakhogy a társadalom nem lát bele a makrogazdasági adatokba és nem is feladata, hogy megértse. Önöknek viszont kellett volna érteni ehhez (is). De mint minden másban, ebben is hatalmasat hibáztak, amit nem képesek nyilvánosan beismerni. Ehelyett megy a maszatolás. Itt mindenki hibás: a Fidesz, a Jobbik és a társadalom is. Csak Önök nem.

Szólj hozzá

kampány interjú rádió szar választás mszp fidesz magyarország info jobbik minden kinga gárda göncz szélsőségek ep