2008. júl 09.

Vörös csillag - zöld jelzés

írta: AdamT
Vörös csillag - zöld jelzés

Meghökkentő, hogy a vörös csillagot az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) állásfoglalása szerint igenis szabad használni. Pedig ugye önkényuralmi jelkép. Elvileg nemzetállami hatáskörben kéne szabályozni a használatukra vonatkozó jogi kritériumokat, most mégis felülbírálták a hazai joggyakorlatot a "központból".

Egyszerre több dolog sem stimmel nekem, megpróbálom röviden összefoglalni.

A baloldali felfogás (és a történelem) szerint az ötágú vörös csillagot tulajdonképpen kisajátította a kommunista diktatúra, pedig már jóval az önkényuralmi rendszer létrejötte előtt is használták e jelképet a munkásmozgalmak. Igen, ezt az érvelést hajlandó is lennék elfogadni, ha ma lenne olyan állampolgár, aki még abban az időben használta az ötágú csillagot, mielőtt a totalitárius rendszer birtokba vette azt. Ha ilyen nincs, akkor mindannyian tulajdonképpen automatikusan nem a XIX. század nagy munkásmozgalmaira asszociálunk a vörös csillag láttán, hanem Sztálin elvtárs hetyke bajszára, a krumplilevesre, a gulagra és a malenkij robotra.

Természetesen konzekvensen tiltják a náci rezsim mindenféle jelképét, ami rendben is lenne, ha az EJEB most nem állt volna ki a vörös csillag mellett. Történészek, politológusok, meg úgy általában minden normális ember úgy gondolja, hogy mindkét rendszer embertelen, elfogadhatatlan és emberiségellenes volt. Ha ez így van, akkor mire fel ez a nagy kommunizmusvédelem az EJEB részéről? Ja, hogy a szabad véleménynyilvánításra hivatkozunk? Érdekelne, hogy egy kis horogeresztes lobogtatás esetén is ez lenne-e a nagyérdemű grémium állásfoglalása.

Sajnos egyre gyakrabban érzem azt, hogy kis retros romantikával kívánják láttatni a kommunista rendszert és egyre inkább démonizálni a náci rezsim rémtetteit. Utóbbival nem is lenne bajom, ha az előbbit is ugyanennyire komolyan vennék. Írom ezt azon százezrek nevében, akik a kommunizmus  szocializmus áldozatai voltak így, vagy úgy. És írom ezt annak a 15 millió magát magyarnak valló ember nevében, akik a mai napig érzik a szocializmus dilettantizmusának hatásait.

Szólj hozzá

a eu az fog kezet vörösökkel