2012. ápr 23.

A telefonadó margójára

írta: AdamT
A telefonadó margójára

Őszintén állíthatom, hogy semmiféle meglepettség sincs bennem, amikor az Istenadta nép egy-egy megszorítás (pfujj) nyomán felharsan és csak mondja és mondja és mondja. Annak pedig szívből örülök, hogy egy kőkemény diktatúrában (pfujj) ezt is bátran megteheti bárki.

Annak viszont kicsit sem örülök, hogy az imént említett Istenadta nép a legelemibb összefüggéseket sem látja át, csak mondja és mondja és mondja. Itt van nekünk egy újabb őrült adó (pfujj), amiről aztán mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy jó. Persze, ha az Istenadta nép fizet, akkor az Istenadta nép nem boldog. De mennyi is az annyi? Miért is kell újabb adókat beszedni? Hogy is épül fel a 2012-es költségvetés? No, erre szerintem az Istenadta nép csupán elhanyagolható hányada tudja a választ, pedig bárki számára elérhető adatokról beszélünk.

Egy pici összehasonlítás: Matolcsy minisztériuma 52 milliárd forintot remél az új adónemtől évente, ami mondjuk a 2012-es nyugdíjkifizetések 2%-a, vagy mondjuk a GYED 56%-a. Piti összeg, ha költségvetési szinten vizsgálódunk. A teljes kiadási oldal 0,35%-a és nem sokkal nagyobb része a bevételi oldalnak sem.

No, de akkor hova megy el a pénz? Ha az a fránya GYED is majdnem kétszer akkora kiadása a költségvetésnek, mint a telefonadó, akkor mire megy el a pénzünk? Hova fizetünk? Megkímélem a kedves olvasót attól, hogy mélyen a költségvetés keretszámaiba meredjen, inkább megpróbálom zanzásítani.

Az állam szűkre szabott működésére (rendőrség, egyetemek, honvédség, külpolitika, hivatalok, stb...) megy el közel 5000 milliárd forint. No, ennek az összegnek az 1%-át lehetne megfinanszírozni a telefonadóból.


Nyugellátásra elmegy 2700 milliárd.
Az önkormányzatok megtámogatására 1000 milliárd
Az egészségünkkel kapcsolatosan 1750 milliárd forintot fizet az állam.
Aztán 1000 milliárd forintot kifizetünk kamatra. (A felvett hitelek miatt)

Ezek az 1000 milliárd forintot elérő kiadások, a fennmaradó összegen osztozik minden más (támogatások, különböző kulturális alapok működése, "szocpolitika", közTV, MTA, meg ilyesmik), ők mindösszesen 2500 milliárd forintból gazdálkodhatnak.

A bevételi oldal a kiadásnál valamivel kevesebb, idén közel 600 milliárd forint mínusszal zárunk, ha év végéig minden a terv szerint halad(t volna). Ez meg nem tetszik az EU-nak, ugyanis azt mondják, hogy soha, semmikor se tudtunk egy normális (értsd legalább közel nullszaldós) költségvetést kihozni, folyamatosan arra apellálunk, hogy a költségvetés hiányát (ezt a 600 milliárdot most épp) külső forrásból (hitel, kötvény, stb) finanszírozzuk.

Összehasonlításként: 2009-ben 660 milliárd, 2008-ban 1100 milliárd, 2007-ben 1650 milliárd, 2006-ban 2000 milliárd, 2005-ben 700 milliárdos hiánnyal számoltunk.

Tehát a fenti években (és persze korábban is) eljátszottunk minden lehetőséget. Így most faragni kell. Azt persze nem árt hozzászámolni, hogy az évek előrehaladtával logikusan nőtt a kamattartozásunk és az ehhez kapcsolódó kiadásunk.

A korábban felvett hitelek kamatainak megfizetésére minden magyar állampolgár, tehát az Istenadta nép összes "egyede" újszülöttől a nyugdíjasig havi 8300 forintot fizet, telefonadóra pedig 390 forintot (figyelembe véve, hogy több aktív előfizetés van forgalomban, mint ahány lakosa van Magyarországnak).

Az Istenadta népet nem érdekli, hogy az elmúlt 20 év felelőtlen túlköltekezései miatt 21-szer annyit fizetünk, mint a kialakult helyzet -egyébként rövidtávon reménytelen-konszolidálására. Csak mondja, mondja, mondja.
 

 

Szólj hozzá

fidesz kormány adó költségvetés telefonadó