2010. júl 08.

A csúcstechnológia vallása

írta: phaidros
A csúcstechnológia vallása

Csernobil után 24 évvel újra megtapasztalhattuk, hogy milyen törékeny a veszélyes technológiákat ellenőrző rendszerek biztonságosságában való már-már vallásos hit.

Csernobil áldozatait akkor besoroltuk az elmaradott szovjet technológia és a politikai rendszer áldozatai közé, s azt mondtuk, hogy ilyen a fejlett nyugati világban nem fordulhatna elő. A Mexikói-öbölben azonban jelenleg egyetlen, csúcstechnológiával bőven felszerelt olajkút okoz lassan óceánméretű katasztrófát, miközben egy, az előző évben még 16 milliárd dolláros nyereségű olajvállalat szép lassan belerokkan a következményekbe (azaz dehogy, a brit adófizetők majd állják a számlát) magával rántva az USA teljes déli partvidékének gazdaságát.

Több milliárd dollár és az összes bevetett csúcstechnológia nem képes elfojtani azt az egy nyomorult olajkitörést, betömni egy szimpla lyukat az óceán fenekén, miközben a szennyeződés lassan eléri a Golf-áramlatot.

Bár a növekvő nyersanyagárak következtében egyre jobban megéri a nehezen hozzáférhető helyeken keresni az olajat, most megtudhattuk, hogy az ilyen szélsőséges körülmények között bekövetkező kitörések elfojtására nem létezik érdemben használható technológia.

A Mexikói-öbölben történtek bizonyos szempontból összemérhetők 9/11-el. Komoly környezeti katasztrófák eddig is voltak, azonban ritkán érintették a "nagy nemzetet", mint ahogy bombát sem nagyon kaptak 9/11 előtt közvetlenül a képükbe. Az, hogy az Exxon Valdez katasztrófája nyomán a természet nem tért magához 20 év után sem, miközben az olajtársaságot csupán nevetséges mértékű kártérítésre kötelezték, azt az átlag amerikai - nem tudom szebben kifejezni : egyenletes vastagságban leszarja. Az, hogy Florida homokos partjait kátrány borítja, és a teljes déli tengeri halászat mint olyan, megszűnt, azt viszont már az egységsugarú amerikai farmer is megérti.

Azt mondják, az katasztrófáknak van pozitív hozadéka is. Bár 9/11 példája ezt a nézőpontot nem feltétlenül igazolja, mert az a legrosszabbat hozta ki az amerikai politikából, de a világgazdasági válság talán elhozza az elavult gazdasági és társadalmi rendszerek átalakulását. Kérdés, hogy a fejlett világ szívében bekövetkezett súlyos katasztrófa hoz-e változást az energiapolitikában és a közgazdászok gondolkodásában?

Újraszámolják-e a költségeket, és beleszámolják-e azt a nem elhanyagolható kockázatot is, amit minden egyes mélytengeri olajkút, a lakott területeken, fővárosok közelében épített atomerőművek jelentenek? Jobban megéri majd teljesen a jóval drágább és esetlegesebb zöldenergia felé fordulni?

Mindaddig, amig nem következik be katasztrófa, a jelenlegi technológiákat támogatóknak igazuk van: nincs valódi alternatíva. De hazudnak, amikor azt mondják, hogy létezik a biztonság. Maximum a hitük létezik, mert más nekik sincs, és ha becsap a mennykő, csak hápogni tudnak.

Szólj hozzá

biztonság válság 9/11 olaj