2009. nov 26.

Plebs - avagy a többségi társadalom ismérvei

írta: AdamT
Plebs - avagy a többségi társadalom ismérvei

A mai cikkben megpróbálom összegyűjteni a mai magyar lakosság számomra elfogadhatatlan, mégis sajnos releváns attitűdjeit. A most következő szavak egy halmaz teljes spektrumát átfogják; nevezzük ezt a halmazt plebs-nek. Kispolgár, alulművelt, ösztönlény, söpredék, pórnép, tucatember, csürhe. Bizonyára a magyar nyelvben vannak még rokonértelmű szavak (részben a modernkori proli is ilyen), de ez a cikk most nem akar különösebben az etimológia és a lingvisztika szépségeivel foglalkozni. Vegyük sorra ennek az alacsony szinten álló, mégis a legnépesebb tábor legmarkánsabb tulajdonságait, viselkedési formáit.

1. Minél kevésbé ért valamihez, annál többet beszél róla
Tipikus eset. Így lesz a H1N1 kapcsán az országban hirtelen mindenki virológus, a választásoknál pedig politológus. Minden tucatembernek van véleménye, de érvrendszere nincs, vagy nagyon ingatag alapokon áll.

2. A hangerő és a modortalanság, mint érv
Ha egy másik tagja e fenti halmaznak vitába száll egy másik alulművelt egyénnel, ott előbb-utóbb elszabadulnak az indulatok. "Kurvanyád gecifasszopó". És ezzel kimerültek az érvek.

3. A "menőkhöz" tartozni akarás
Több formája létezik. Gondoljunk a 400 forintos Nike melegítőre, vagy a nyomortól szarni sem tudó, jobb sorsra érdemes mezőgazdasági idénymunkás kezében rezgő okostelefonra. Vagy a másfél szobás panelben anyukával meg apukával lakó Suzukis hülyegyerekre, akinek életcélja az 1000 wattos erősítő. De ez még a jobbik eset. A legprimitívebbje úgy fogja fel, hogy a "menőséghez" vezető úton minden megengedett. Lop, csal, hazudik, fenyeget, lefizet, megver. Mert csak így megy. És mivel összetett gondolkodásra alkalmatlan egyedről beszélünk, tettének súlyát fel sem fogja.

4. A viszonylagossághoz való hozzáállás
Én lophatok, de ha ellopod valamimet, akkor egy tetves geci vagy. Ha én lopok, az más. Mert én meg tudom indokolni.

5. A komplex gondolkodás teljes hiánya
Ha én nem fizetek adót, az nem baj. Viszont ha anyám kevés nyugdíjat kap, az baj.

6. A kultúra nem létezik
Konzekvensen a legegyszerűbb, legfogyaszthatóbb tömegtermékeket "fogyasztja". Reality show, beszélgetős műsorok (Mónika, Balázs, Joshi), sorozatok minden nap, színházba és múzeumba sose jár. A kispolgár megnézi a Titanic és a Bodies kiállítást, ennek oka a 3. pontban található. Egyébként még meccsek és F1. Olvasmányok: Blikk, Bors, Meglepetés, Story, Best.

7. Jog és kötelesség viszonya
Kötelességük nincs, joguk azonban mindenhez van. Szerintük.

8. Mértékhez való viszony
A sör folyékony kenyér, szabadon fogyasztható, korlátlanul. Ezzel a joggal él is a plebs, szép számmal. A lerészegedés maga a program. A "bebaszásra" mindig van valami ok.

9. Előzékenység
E halmaz tagjainak többsége úgy véli, hogy mindenki más alábbvaló őnála. Épp ezért minden esetben saját ügyét tartja legfontosabbank. Autójával leszorít az útról, vagy a zebrán áthaladó emberre dudál. Nem tartja be az alapvető udvariassági formákat se, lásd tegezés/magázás közötti különség.

10. Örökletesség, bebetonozottság
A saját helyzetét, kulturális szintjét képtelen felmérni, ezért ezen változtatni nem is szeretne. Sőt! Mivel ő maga a világ legjobbja, értékrendjét továbbadja gyermekeinek.

11. Felelősségtudat - önzőség
Mindkét véglet megtalálható. a középút a legritkább. A legalacsonyabb társadalmi rétegekben a legmagasabb a gyermekvállalási kedv. Ennek bizonyára egyik oka az, hogy nem tudják, hogy hogyan lehet védekezni. A hatodik gyermek vállalásának kockázatát akkor sem érzik, amikor egy józanul gondolkodó már az első gyermek születését is aggodalommal figyelte. A másik véglet a modern kispolgár attitűdje: "majd ha már mindenem megvan, akkor vállalok gyereket". Üzenem, sosem fogod azt érezni, hogy megvan mindened.

12. Példaképek
A plebs példaképei a plebs legönzőbb tagjai. A példaképek gazdagabbak, bár a meggazdagodásukhoz vezető út tele van szégyenfoltokkal. De ez a pórnépet nem érdekli. Minél alábbvalóbb valaki, annál inkább népszerűbb ebben a társadalmi körben.

13. Érték
A pénz és a fizikai erő, továbbá minden más, amivel a példaképek rendelkeznek.

Ez a kis csokor természetesen a teljesség igénye nélkül készült és hiányában van az igazolásnak. Bármelyik pontja vitalap lehet, de akár újabb javaslatokkal, észrevételekkel is kiegészíthető.

 

Szólj hozzá

magyar valóság plebs