2009. nov 10.

Irodalmi választóvonal

írta: phaidros
Irodalmi választóvonal

A Kertész Imre nyilatkozataival kapcsolatos reakciókat figyelve feltűnik (ismét, sokadszorra), hogy - mint egyébként szinte minden hazánkban - az írók kvalitásairól alkotott vélemények is markánsan megoszlanak politikai hovatartozás szerint.

Ha valaki Kertész Imre írói munkásságát nem becsüli sokra, az egyes baloldali vélemények szerint jobbos - és persze, mivel zsidó íróról van szó, a kritikus egyértelműen nyilas (?). Ezzel nincs bajom, sok kiváló Nyilast ismerek, pl. édesanyám is az.

Valamelyik baloldali megmondóember cikkében olvastam (talán Gréczy?), hogy a szerinte a jobboldalnak tudomásul kellene vennie, hogy az irodalom maga oldalfüggetlen, nem lehet az alapján megítélni valakinek az irodalmi munkásságát, hogy melyik politikai oldalhoz tartozik, illetve melyik oldal ünnepelt alkotója.

Aha, persze. Kivéve Wass Albert, ugye?

Nekem egy könyvespolc-sor tele van Wass Albert anno egyben megvásárolt könyveivel, kb. a harmadát-negyedét bírtam eddig végigolvasni. Lelkiállapot kell hozzá, pozitív, mert a fájdalom sokszor süt belőlük, és lenulláz érzelmileg. Az őt illető vádaskodások alapján , és olvasva könyveit, látható, hogy itt (is) valóban létezik egy választóvonal - s akkor tudom, én melyik oldalon állok.

Mindenesetre, szerintem Wass Albert jobb író volt, mint Kertész Imre valaha is lesz. Ez az irodalmi kritika. Kertésznek jobb sors jutott, mint Wass Albertnek, kettőjük közül mégsem utóbbi "sorstalan". Ez meg az emberi kritika részemről. És Kos vagyok. :)

Szólj hozzá

asztrológia