2009. aug 28.

Most akkor Hende a Vona?

írta: AdamT
Most akkor Hende a Vona?

A Fidesz vezetősége jól láthatóan rástartolt a Jobbik szavazótáborára, ennek a kampánynak új arca van. Emlékszünk, régebben Kövér László volt a Fidesz ügyeletes széljobbról csábító katonája, azonban Laci mostanában kissé kegyvesztetté vált. Nem úgy Hende. Az ex MDF-es politikus évek óta szervezi a polgári köröket, ide megy, oda megy. Most azonban retorikát váltott és meg-megszólítja a Fidesztől jobbra lévőket is. 

Elszámoltatósdi
"Először, az ország vezetői ismerjék meg az igazságot és büntessék meg a gonoszt. Fel kell tárni mindazokat a tényeket, amelyek miatt hazánk ilyen mélyre jutott. A vétkeseket fel kell kutatni, szigorúan meg kell büntetni, és az elorzott javakat az utolsó fillérig vissza kell szerezni. Nincs kiegyezés, nincs szabad elvonulás."

Tipikus széljobb fogás: bűnhődjön mindenki, aki bűnös. (Ezt az Oláh család egyik tagja fogalmazta meg a legsarkosabban: a bűnösek bűnhődjenek!) Ebből a részből csak a lámpavas hiányzik és máris kész lenne egy ultraszélsőséges párt első programpontja. A Jobbik programfüzetébe ez az első pont módosítás nélkül illeszkedik.

Határainkon túl élő magyarok helyzete

"Másodszor, igazságot kell szolgáltatni az árváknak. A polgári körök 2004 őszén az élére álltak a kettős állampolgárságért vívott népszavazási kampánynak. Akkor nem koronázta siker a fáradozásukat. December ötödike azóta a magyarság szégyenteljes gyásznapja. Azt kérik most Orbántól: „a kormányra kerülésed után haladéktalanul, parlamenti döntéssel adjuk meg a magyar állampolgárságot minden határon túli magyar testvérünknek.”

Ez is módosítás nélkül kerülhetne be egy szélsőjobboldali párt programjába. "Testvérünknek". Pátosz. Látom a Fidesz narancssárga öklét amint üti a nagytőkét, aztán enged az ököl a szorításból és ugyanaz a kéz megsimogatja a kis HTM-ek buksi fejét.

A haza nem eladó!
"Harmadszor, nincs magyar megmaradás, ha a termőföldünk idegen kézbe kerül. A haza nem eladó. Ahogyan a dánok és a máltaiak meg tudták oldani, nekünk is meg kell oldanunk, hogy 2011 után a liberalizált európai uniós földforgalom viszonyai között is kizárólag magyarok szerezhessenek termőföldet. Az az egymillió hektár, ami zsebszerződések folytán már külföldiek kezére jutott, három megyére való terület. Meg kell akadályozni, hogy legalizálni tudják a tulajdonszerzésüket. A visszaszerzett területeket közösségi tulajdonba kell venni, és oda magyar földműves családokat kell letelepíteni."

Módosítás nélkül mehet a Jobbik programfüzetébe.

Fenyegetettség
"Negyedszer, a magyar élet legfontosabb kérdése az új magyar életek megszületése. Ezen áll vagy bukik a nemzet megmaradása. A legfrissebb statisztikák szerint a vénülő Európán belül Magyarország demográfiai helyzete a legrosszabb, „kiszámítható közelségben van az idő, amikor meghal az utolsó magyar”. Erőforrásokat kell átcsoportosítani a ma élő, egyre öregebb és önzőbb magyar társadalomtól a meg nem születettek javára."

A nemzet megmaradása. Ezen se kell faragni, mehet a széljobb programok közé.


Félreértés ne essék! Nem azt mondom, hogy a felsorolt pontokkal bizonyos mértékig ne tudnék elviekben egyet érteni. De a Fidesz egyszer már bebukta a széljobb felé történő elhajlást és ezzel most is pórul járhatnak. Az ilyen és ehhez hasonló kijelentésivel a jobbközép párt okot ad a félelemre. A félelem pedig ellenségeket szül. Ha valaki otthon maradt volna, ezek után biztosan elmegy szavazni: az MSZP-re. Elmegy, mert azt mondja, hogy ezt meg kell akadályozni. És igen, a XXI. században, Európában már nem kéne fröcsögni. Sarkosítva... Hende felszólalása Göbbels-szerű volt. De nem leszek ennyire elvakult: Hende szavai Vona szájából is őszintén szóltak volna. És ez baj. Eltörlik azokat a természetes határokat, amelyek a szélsőjobb és a jobbközép között húzódik. A választók egy része ezt nem szereti. Épp ezért inkább a centrum irányába kéne kiabálni és nem letűnt korok demagóg propaganda-módszereit felhasználva szavazatokat happolni Vonáéktól. Mert így finoman szólva is hiteltelenné válik minden, amit csinálnak.

Szólj hozzá

politika magyar fidesz jobboldal jobbik