2009. aug 22.

Sólyom ante portas

írta: MirwaisJanan
Sólyom ante portas

AdamT szerkesztőtárs megköszönte köztársasági elnökünknek, hogy nem lépte át a szlovák határt, hiszen így európai módon viselkedett. Fura, egy elnök aki európáner? Szokatlan. Ha Sólyom átlépi a szlovák határt, le kellett volna azonnal mondania, és valószínűsíthetővé vált volna Magyarország kizárása az Európai Unióból. Nézzük miért?

Egy állam szuverén joga meghatározni államterületét illetve az államterületére belépő személyek tartózkodási jogát (kivétel az állampolgárok). Fico és társai visszataszító és gusztustalan módon korlátozták egy magyar állampolgár belépési szándékát, de a jogállamiság keretein belül. Jogállamiság keretein belül: lassan mondom, hogy mindenki megértse.

A köztársasági elnök szavai szerint a végsőkig elment, de jogászként és államfőként nem akart jogsértésbe keveredni, ezért nem lépte át a határt. (via index)

Az ilyen mondatok miatt kedvelem Sólyom politikáját, hiszen egy, az Alkotmányban hívő állampolgár közjogi méltóságként is csak és kizárólag a jog uralmát tekintette elsődlegesnek. Ez így van rendjén, ez európai. Az nem, mikor sértődött kisgyerekként, magánszemélyként látogatást tesz Szlovákiába. Ha az államalapítás ünnepe szavai szerint („Szent István hatalmas műve a maga gazdagságában nem csak a magyarok javát szolgálta. Mélyen remélem, ez a szobra, amellett, amit Szent István a mi számunkra jelent, ezt is hirdetni fogja”) nemcsak a magyarok, hanem a teljes Kárpát-medence, beleértve a szlovákok érdekeit is szolgálta, akkor bizony ünnepelje meg ezt úgyis, hogy találkozik Ivan Gasparovic, szlovák államfővel. Nem kell leülni a teljesen retardált Robert Ficoval és Jan Slotával, de ha a legfőbb közjogi méltóságot negligálja (még mindig a legális és legitim keretek között, félreértés ne essék), akkor ne lepődjünk meg a szlovákok döntésén. Mert bizony ilyen a nemzetközi diplomácia: gesztusok sorozata, szokások és szokásjogok tiszteletben tartása. Rendes Magyar Emberként (pontosabb és jobban szeretem a Rendes Magyar Állampolgárként) én is a legnagyobb mértékben elítélem Szlovákia nyelvtörvényét, Jan Slota és Robert Fico kirohanásait, azonban brüsszeli szempontból is okos és gesztusértékű húzás lett volna azt mondani: kapják be a szlovákok, tényleg köcsögök, de ezt beszéljük meg. Üljünk le Ivannal és oldjuk meg, hiszen európaiak vagyunk, egy szövetség közös tagjai. Ehelyett egocentrikus és sértődött államfőként még nagyobb mértékben elmérgesíti a viszonyt a két ország között, illetve Brüsszelből is azt látják, hogy ezek itt ketten megint baszakodnak.

Hát nem lett volna egyszerűbb egy jólfésültebb formát mutatni a messzi Nyugatra? 

Szólj hozzá

szlovákia sólyom lászló slota