2009. júl 23.

MSZP reloaded - 2010

írta: AdamT
MSZP reloaded - 2010

Rosszul áll mostanában az MSZMP utódpártjának szénája. A szocialistákat a belső ellentétek éppúgy gyötrik, mint ahogy a soha nem látott népszerűségvesztés. Igaz, előbbi leginkább utóbbiból következik. Helyzetük mégsem annyira kilátástalan mint amennyire most látszik, ugyanis egy esetleges sikeres válságkezelés által keltett hullámot még sikerülhet meglovagolni a politikailag rafinált baloldalnak. A képlet egyszerű, a forgatókönyv adott.
Az ex-Wallis vezér által vezetett kormány népszerűtlen intézkedéseire két lepel is fog hullani egyszerre: elsősorban ezekben a kérdésekben a "szükségesség" és a "nélkülözhetetlen" szavak fognak váltakozva elhangzani, másodsorban pedig egyfajta távolságtartás lesz jellemező az MSZP és a Bajnai kormány tevékenysége között - természetesen csak a társadalmat negatívan érintő döntések interpretálásakor. A válságból azonban a szocialista parlamenti többség evezte ki az országot, ilyenkor többnyire a "bátor tett", "kitartó elszántság" vagy a "rengeteg munka" jellegű szóösszetételeket fogják alkalmazni. Vagyis minden rosszért (ami egyébként nem is annyira rossz) Bajnai és a "szakértői kormány" lesz a felelős, míg a sikerek mögött egyértelműen a "higgadt, az ország érdekét szemelőtt tartó, megfontolt szocialista kormányzás" keresendő. Bajnai munkáját méltatni fogják, megköszönik neki azt amit az országért, vagyis "értünk" tett. Kívánnak majd neki jó egészséget, hosszú életet és biztosítják róla, hogy neve szerepelni fog a történelemkönyvekben. De ez csak a stratégia első része.
Ott van Orbán Viktor, vele is kezdeni kell valamit. A gondolatmenet egyszerű, könnyen érthető. A legnagyobb ellenzéki párt vezére "meggondolatlanul", "csak a saját érdekeit nézve", "etikátlan módon" igyekezte hátráltatni a "szocialisták országmentő munkáját". És tulajdonképpen Orbán Viktor nem is tett mást. A FIDESZ elnökének álságos aknamunkája ellenére "a szocialisták bebizonyították, hogy együtt, közösen, lemondásokkal, fájdalommal, de kitartással és sok-sok munkával" elkerülhető mindaz, "amire Orbán Viktor annyira várt". Arra, hogy ez az ország csődbe kerül. De nem kapta meg ezt az örömöt, mert "mi, magyarok, a kezdetektől tudtuk, hogy nincs más út".
Ha a leendő új szocialista elnök jó retorikai képességekkel képes lesz e fenti zagyvasághalmazt "hitelesen" a választókba préselni, akkor jó eséllyel megmenti a pártot, ugyanis az addigra elbizonytalanodó Jobbik szavazót éppúgy édesgetheti majd mint a kiábrándult, pártjátvesztett liberálist. Az MSZP egy zombipárt, a halottak pedig mint köztudott, sosem halnak meg.  

Szólj hozzá

politika közélet mszp gyurcsány bajnai reloaded zombipárt