2009. júl 08.

Elhatárolódásosdi

írta: phaidros
Elhatárolódásosdi

A honi baloldal kedvenc, bár a gyakori használatban már kissé fényét vesztett és meglehetősen életlen politkai fegyvere elhatárolódó nyilatkozatok követelése legnagyobb ellenfelüktől különböző témákban. Mindenekelőtt leszögezném, hogy az elhatárolódásra felszólítás arról szól, hogy valamit tartunk a másik félről, de megadjuk neki a lehetőséget, hogy ellenkezzen.

Miért is jó ez? Többek között azért, mert mindegy, mit mond rá a másik fél, nem jöhet ki jól belőle, hiszen egy felülről lefelé, csípőre tett kézzel feltett felszólításról van szó: "Ti jobbosok mind fasiszták vagytok, mi tudjuk, ezért mondjuk Nektek, hogy határolódjatok el attól, ami szerintünk fasizmus, nácizmus." Épeszű ember erre nem vár választ. Vajon miért várják el mégis? Hogy ne nekik kelljen elhatárolódniuk mondjuk Marx - aki előtt egykoron leborultak - antiszemitizmusa miatt? Á, szerintem ez eszükbe sem jut, az antifasiszták sosem imádtak velejéig antiszemita ideológust. :o)

Van egy gondom ezzel a baloldali-jobboldali szembeállítással az antifasizmus vonalán: a baloldali érzelmű/kötődésű ember feltételezi, hogy azért mert ő baloldali, baloldali pártokra kell szavaznia, mert legalább annak van a retorikájában baloldali elem, mégha nyilvánvaló is, hogy csak retorikáról van szó (gondoljuk az Internacionálét éneklő vörös milliárdosok szürreális jelenetére). De mi van akkor, ha valaki baloldali érzelműként elutasítja a diktatúra és a Hálózat örököseit? (Pl. megalapítja az LMP-t, de ez most nem számít - alapítói nagy sansszal baloldali szavazók voltak eddig is, tehát nem zavarta őket a fenti probléma).

Mi van azokkal a politikusokkal és szavazókkal, akik egyszerűen azért jobboldali politikusok, szavazók, mert utálják, rühellik, gyűlölik a két baloldali párt vezetőit, az általuk képviselt mentalitást, és ezért szavaznak ellenük, állandó protestszavazóként? Miért kéne nekik bármitől is elhatárolódni, amit azok kérnek tőlük, akik soha nem határolódtak el, nem kértek bocsánatot saját bűneikért?

Szólj hozzá

határológgyá