2009. ápr 28.

Pár gondolat a liberalizmusról

írta: AdamT
Pár gondolat a liberalizmusról

A liberalizmus szép. Jól is hangzik a XXI. században. Komolyan, nekem is tetszik. Tetszik, hogy nem ártunk egymásnak, csak azt teszed másokkal, amit szeretnél, ha veled is tennének, az egyén szabad. A piac is. Verseny van, de azért, hogy nekünk jobb legyen. Nem kell megszakadni a munkahelyeden, mert nem zsákmányolnak ki. Az emberi jogok, igen, az emberi jogok is szép gondolatok. A minimális állam koncepciója. Ne legyen minden sarkon rendőr és legyen vallásszabadság. Ne legyenek előítéletek, de mondjunk nemet az erőszakra. Mindenkinek választójogot! Ki ne értene egyet ezekkel a gondolatokkal?!

Node, Kedves Olvasó, nézzünk a dolgok mélyére! Ezek a liberális eszmék (amiket egyébként az SZDSZ hangoztat előszeretettel) kurvára nem illeszkednek a valóságba. Mi is volt az alapeszme? "Nem ártunk egymásnak, csak azt teszed másokkal, amit szeretnél, ha veled is tennének" Tehát amikor hazafelé kitépik a kezedből az mp3 lejátszót, akkor Te máris veszed elő a 9 milist és megy halántékra az ólom. Nekem ez a liberalizmus. Amíg másokat nem korlátozol, amíg másét nem veszed el, stb...de onnantól vége. Ha átléped a határt, ne hivatkozz a jogra! Ne hivatkozz, mert pont Te lépted át! Ennyit bevezetésnek.

Tehát: minden ember békességben él, nem akarják elvenni egymás tulajdonát. Szép kép, és működhet a liberalizmus. De! Jön egy barom és betör a házadba, mert neki több kell. Mi a liberalizmus feladata? Nem azt az egy rohadványt megmenteni, hanem az eszmét. Tehát mit kell tenni? Ólmot a halántékba. Kis benzinnel meglocsolni és ki a főtérre. Főlé meg ki lehet tenni egy táblát: "mi megvédjük a liberalizmust az ilyenektől".

Szerintem csak így lehet működőképes a rendszer. Sajnos sokan hisznek az emberi jósában, bölcsességben. Én pedig abban hiszek, hogy a liberalizmus pont azt veszi el tőlünk, ami emberré tesz minket úgy, hogy közben nem véd meg. Átruházzuk egy közösségre a jogainkat, de a közösségre ráeröltetett jogok alapján a közösség ellen vétkezőket is komolyan védi a rendszer. Ennek nem így kéne lennie. Szerintem. Persze, lehet mondani, hogy "dehááttt" meg "hátdeee", de tapasztalataim alapján azok akik bűnöznek, azok 2 év múlva is bűnözni fognak, meg 10 év múlva is. Nincs rájuk szükség. A liberalizmusnak is a többségi - normális, normakövető - társadalmat kellen védelmeznie.

Szavazás: mindenkinek választójog? Akkor amikor 500 forintos étkezési utalványért adnak egy kopogtatócédulát? Ezek az emberek tudatos szavazók? Megérdemlik, hogy a sorsunkról döntsenek? Hogy beleszólásukkal irányt mutassanak? Hány olyan magyar ember van aki el tudja mondani a mostani frakcióvezetőket? Vagy akár olyan, aki a parlamenti pártok elnökeit fel tudja sorolni? Hány olyan van, aki 4-nél több minisztert meg tud nevezni? De akkor minek? Azért, mert szép eszme a liberalizmus? Na, ezért köszönöm, de inkább ne!

Rendőrség legyen rövid pórázon! Szerintem is. Ha nem lesz egyetlen mocskos álladék bűnöző se, addig viszont teljhatalmat kapjanak. Nem, ne a tiltakozó tömegben ácsorgó 70 éves mamikát üssék gumibottal, de engem nem zavarna, ha a rendőrre támadó huligánokat rendesen megruháznák befele menet az örsre. Sőt, az se zavarna, ha 10-15 évig nem jöhetne ki az, aki rendőrre támadt. Vagy 20. Vagy legyen 50. Engem egyik se mozgatna, mert én nem teszek ilyet. Egy felnőtt, valóban erkölcsös társadalomban nincs is szükség rendőrökre. De itt? Itt rendőrállam kéne és nem liberalizmus!

 A liberalizmus nem lehet felülől jövő kezdeményezés, mert ide vezet. Szétszakadt társadalomban élünk, ahol az állam képtelen megvédeni a tisztességeseket a tisztességtelenktől. Itt nincs helye liberalizmusnak, mert az emberek nem értik és nem érdemlik meg. A plebs, a csürhe csak a verésből ért és a fájdalomból. Nekik hiába mondod, hogy miért nem etikus amit csinálnak. Hogy is volt az a Tankcsapda szám? "Mennyire állat az autód, mekkora mellű a nőd és hogy meddig bírod feltekerni a kocsiban a hangerőt". Ide liberalizmust? Nem! Ide rendőrök kellenek és brutálisan szigorú törvények.  

Szólj hozzá

politika rendőrség szdsz társadalom liberalizmus