2009. ápr 09.

Internacionálé - verselemzés

írta: AdamT
Internacionálé - verselemzés

A meghatódottság könnycseppjei gördülnek végig borostás arcomon, ahogy elképzelem a következőket.

"Föl, föl, ti rabjai a földnek, föl,föl, te éhes proletár!" Már az első sorban összeszorulnak az igaz szocialista szívek. Az igazán éhes proletárok (Bajnai, Gyurcsány, Kapolyi) ennél a sornál biztosan értik, hogy miről szól e nóta.

"Semmik vagyunk, s minden leszünk" Ez az a rész, ahol Szűcs Erika, Kiss Péter, Lamperth Mónika összekacsint, mert ez róluk szól. Többek között ők nem csak semmik, de alapvetően senkik voltak és mégis "vitték valamire".

"Védelmező nincs felettünk, se isten nem véd, sem király" itt Donáth László evangélikus lelkész énekel a leghangosabban.

"A közjó alkotói lettünk - hát vesszen el ki ellenáll" A közjó alkotói (Bajnai, Gyurcsány, Lamperth, Szekeres, Veres, Szűcs, stb...) itt már könnyeikkel küdzve, hitük, igaz szeretetük és szakértelmük eképpi manifesztálódásában átélik a tiszta katarzist. Értik és érzik, hogy e sorok mögött ők húzódnak.

"A gazdagoknak kedve-kénye erőnkből szívja ki a vért" Itt ismét Bajnai, Gyurcsány és Kapolyi néz egymásra, de énekelnek tovább.

"csaló az államok törvénye, mert minden bajt szegényre mért" Bajnairól azt mondják, hogy e sorok hallatán el szokott ájulni, de Gyurcsány is falfehér e résznél.

"szerszámokat az úri kézbe" 

Hát kérem, ilyeneket énekelnek ezek a szocialisták. Tiszta szívből, szeretettel, a munkásokért, a nyugdíjasokért. Éljen a párt!

Szólj hozzá

mszp gyurcsány isten lamperth nincs lászló szűcs bajnai internacionálé szerekes donáth