2009. már 04.

Mindenütt jó, de a legrosszabb itthon

írta: AdamT
Mindenütt jó, de a legrosszabb itthon

Úgy tűnik, hogy a dilettáns kormányzati politika miatt Magyarország teljesen leszakad a régiótól és ezt szomszédaink bátran hangoztatják is. A magyarok szerint soha nem volt a rendszerváltás óta olyan szar rossz a helyzet, mint most. Pedig akkor is sokan hagyták el az országot, amikor még csak feleennyire volt szar rossz a lakosság véleménye.

Cirka 43.000 iwiwre regisztrált felhasználó él jelenleg az Egyesült Királyságban, 31.000 Németországban, 13.000 Ausztriában, 11.000 Olaszországban, 8.500-an Írországban 8.300-an Spanyolországban, 7000 Hollandiában, 6000 Franciaországban, 5200 Svájcban, de 5000 fölött van még Svédország is, így megkockáztatom, hogy legalább 150.000 ember van Európában (természetesen Romániát és Szlovákiát nem számítva) olyan, aki a rendszerváltás óta hagyta el az országot. Természetesen vegyük figyelembe azt a tényt is, hogy most iwiw felhasználókról beszélünk kizárólag, így valószínűsíthető, hogy ez a szám jóval magasabb. Csak az összehasonlítás kedvéért: Nyíregyháza lakossága nagyjából 120.000 fő, ezzel hazánk 7. legnagyobb városa. Tehát valamivel több mint 1 nyíregyházányi iwiwes van szétszóródva Európában. Az Egyesült Államokban 35.000 iwiwes regisztráció létezik, Kanadában további 9000, így már erősen közelítjük a 200.000-es számot, ami viszont máe Debrecen lakosságát adja.

Ausztrália 4500-al nincs kimagasló helyen, Japánban 3000-en vannak, Kínában pedig összesen nincs 1000 regisztráció. Izraelben 1800, de ezek már csak érdekességek.

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy sok a "kamu" címmegjelölés és azzal is, hogy vannak külföldi iwiw felhasználók is, bár megkockáztatom, hogy a két csoport együtt sem tesz ki többet, mint 10%. Ha ezzel a számmal korrigálunk, akkor is körülbelül 200.000 valós külföldi regisztrációt feltételezhetünk. És nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezek azok az emberek, akik használják az iwiw szlgáltatásait, tehát regisztráltak.

Nem véletlen, hogy a legtöbben Nagy-Britanniában vannak, hiszen a nyelvtanulás, a jobb kereseti lehetőség és a könnyebb megközelíthetőség (összevetve USA-val) szép reményeket ébreszt sokakban. Tartok tőle, hogy ha az itthoni állapotok nem változnak, akkor

1. Nagyobb elvándorlási hullám fog elindulni

2. Akik most kint vannak, nem akarnak majd hazajönni

Lehangoló, hogy ezek a többnyire lelkes fiatalok a saját hazájukban már nem látnak alternatívát. És épp a fiatalok mennek el, ami nemzetgazdasági szempontból a lehető legkedvezőtlenebb hatást váltja ki, miszerint a potenciális aktív befizetők száma tovább csökken, az inaktívak száma pedig a megszokott ütemben nő, így a kettő közötti arány egyre gyorsabban tolódik az inaktívak irányába. Magyarul erodálódik, kikopik az a réteg, amelyik eltarthatná a betegeket és az öregeket.

Sajnos ma Magyarországon én se tudok a családomon, barátaimon kívül másba kapaszkodni, ehhez az országhoz már engem is egyre kevesebb dolog köt. És az a szomorú, hogy aki ismer, az tudja, hogy 4 éve még ellenszenvesen figyeltem azokat az embereket, akik külföldön próbáltak szerencsét. 

Szólj hozzá

nem iwiw gyurcsány alternatíva káosz nincs nagyon elkúrta kicsit elvándorlás