2009. feb 09.

Rosszkor rossz

írta: AdamT
Rosszkor rossz

Persze, jókor nem történhet rossz, mert ha rossz történik, az rossz. Igen, itt szabad értékek mentén gondolkozni, itt van helye a rossz szónak. Rossz dolog történt, Marian Cozma meghalt. Élt 26 évet. Sosem hallottam róla ezelőtt, mert sosem érdekelt a kézilabda. Sose hallottam róla, mert úgy általában nem nézek sportot. Mégis megrázott a halála. Ilyenkor elgondolkozom rajta, hogy hány embernek adatik meg ez. Hány ember megy el úgy, hogy egy ország gyászolja? Igen, akiket egy ország szeret és ismer, azokat egy ország gyászolja. De Cozma más. Cozma halála azért mozgatott meg ennyi embert, mert megölték. Cozma halála felébresztett bennünk valamit. Bennünk, hisz' bennem is.

Amikor megkezdődött a nyomozás, még csak sejthettük, hogy az elkövetők romák voltak. Sejtettük, de valamiért mégsem lepődtünk meg amikor kiderült, hogy valóban. Pedig ebben a rosszban ennél több rossz nem is lehetne. Olaszliszka, Kiskunhalas, Gadna, Tarnabod, Mátraszőlős, Somogyzsitva, stb... És most Veszprém. A közhangulatot kellően megalapozták az előzmények, pedig mind egymástól független, elszeparált események voltak. Csupán két közös dolog volt bennük: az elkövetők romák, az áldozatok fehérek. 

Számolhatnánk, hogy hány olyan eset történt, ahol az elkövető is és az áldozat is fehér volt, számolhatnánk, hogy hány olyan eset volt, ahol az elkövető és az áldozat is cigány volt. De ez nem érdekel senkit. Hogy miért nem? Azért nem, mert egy dolog mellett folyamatosan elmegyünk, erről a dologról nem beszélnük: a saját rasszunkkal szemben mégis elnézőbbek vagyunk. Ilyen az ember. Ilyen az élet. A közös gyökerek összekötnek, az eltérőek megosztanak. Igaz. Azt hiszem, hogy nagyon igaz. Túlságosan igaz. Ha az elkövető cigány, akkor egy picit jobban gyűlöljük, mint akkor, ha fehér lenne.

Szólj hozzá

veszprém kézilabda cigány gyilkosság cozma marian