2008. jún 07.

A Fidesznek megint segítenek Amerikából

írta: AdamT
A Fidesznek megint segítenek Amerikából

Ha jól emlékszem, 2006-ban is segítettek Orbánéknak a Republikánusok. Valahogy az az érzésem, hogy akkor sem és most sem értették meg narancsos barátaink, hogy ez az ország nem az USA. Más a választási morál, mások az attitűdök, mások a hagyományok. Vagyis nálunk nincsenek is választási hagyományok. Hogy is lenne?

Az 1990-es választások 

A kommunista diktatúra utáni első szabad választásokon volt egy erős MDF, egy dinamikus SZDSZ, egy szintén dinamikus és fiatalos Fidesz és a konzervatív agrárpárt, az FKGP. Ezen kívül az utódpárt, az MSZP ért el értékelhető eredményt.

Az 1994-es választások

A hatalmas elégedetlenség, a privatizáció, a kiábrándultság a 94-es választásokon visszahívta a szocialistákat a hatalomba. Elsöprő többséggel (209 mandátum) győzött az MSZP, s bár nem vol koaliciós kényszer, mégis "beengedték" a kormányba a liberálisokat. A Fiatal Demokraták mindösszesen 21 képviselőt küldhettek a Parlamentbe.

Az 1998-as választások

A Fidesz-féle olvasztótégely benyelte a jobboldalt, így összerejükkel kormányképessé váltak. Sőt! Ez a választás még egy meglepetést hozott: a MIÉP-et. 17 mandátumot szereztek.

A 2002-es választások

Fidesz bukta, SZDSZ megkönnyebbülés. 5,6%. Centikkel a léc fölött. A két nagy (Fidesz, MSZP) fej fej mellett, 1%-os különbséggel. Más nincs. Csak alig.

A 2006-os választások

Fidesz bukta. SZDSZ megkönnyebbülés. 6.5%. Centikkel a léc fölött. A két nagy (Fidesz, MSZP) fej fej mellett, 1%-os különbséggel. Más nincs. Csak alig.

 

Az USA-ban egy "picit" nagyobb hagyománya van a Demokrata-Republikánus párharcnak. Egész dinasztiák sorakoztak fel e két politikai irányzat valamelyike mögé. Nálunk ez még nem alakult ki. Itthon még csak most próbálgatjuk szárnyainkat. Jöhet itt még bármi. Az amerikai tanácsadók meg menjenek szépen haza. Nem kell nekünk agymosott szavazógépekké válnunk. 

Szólj hozzá