2008. jún 06.

Bajnai nem vállalja?

írta: AdamT
Bajnai nem vállalja?

Az mti friss jelentése szerint Bajnai Gordonnak nincsenek miniszterelnöki ambiciói. Ennek több oka is lehet, ezt próbálom felvázolni.

Opció 1:

Bajnai Gordon megdöfte saját magát, mielőtt a párt szúrta volna bele azt a bizonyos rozsdás bökőt.  Ha ez a helyzet, akkor a korábbi cikkemre reagáló _dave_-nek volt igaza. Tehát ebben az esetben Bajnai érezte, hogy az MSZP nem látná szívesen a miniszterelnöki bársonyszékben. Így a rövidebb utat választva feltartotta a piros táblát, jelezve, ha kérnétek se lennék kormányfő.

Opció 2:

Bizonyára Bajnai Gordon is benne van abban a körben, akik jól látják kishazánk gazdasági helyzetét. Tudja, hogy milyen intézkedésekkel lehetne orvosolni a problémákat, de a népszerűtlen döntésekhez nem akarja adni a nevét.

Opció 3:

A mindenkori miniszterelnök folyamatosan célkeresztben van. Talán már nem is sokan emlékeznének Medgyessy Péter nevére, ha nem lett volna kormányfő. Pedig 1996 és 1998 között pénzügyminiszter volt. Lehetséges tehát, hogy Bajnai Gordon azért nem kívánkozik beleülni abba a bizonyos székbe, mert nehezen illeszkedhetne vissza a gazdasági életbe. Nem tudom, hogy ez másoknak mennyire sikerült, de az imént említett Medgyessy Péter sem tért vissza a bankszektorba.

 

Legvalószínűbbnek azt tartom, hogy döntése hátterében e három opció együttes hatása állt. Lehet örülni, lehet szomorkodni, de értékelni akkor fogjuk tudni a döntését, ha megtudjuk, hogy ki lesz az új miniszterelnök.  

Szólj hozzá

mszp gyurcsány miniszterelnök bajnai