2008. máj 27.

A pártvezetés két alaptípusa, avagy MSZP - FIDESZ rövid összehasonlítás

írta: AdamT
A pártvezetés két alaptípusa, avagy MSZP - FIDESZ  rövid összehasonlítás

Minden szervezet - így a pártok - működését is nagyban befolyásolja annak struktúrája. A Fidesz esetében ez egy egyszerű képlet.

Adott 1 darab Viktor, aki minden szempontból megkerülhetetlen. Mindenről tud, mindent lát és mindent hall. A Fideszen belül ő a nagytestvér. Mi a döntési mechanizmus? Viktor reggel felkel, bemegy a Képviselők Házába, összeröffenti a kisbrigádot, elmondja a véleményét, aztán a szűk kör (5 embernél nem több) megvitatja. Ha oltári nagy baromság, akkor elvetik Viktor ötletét, ha jó, akkor bevezetik és megcsinálják. A Fidesz tipikusan hierarchizált párt. Fentről lefele mennek a döntések és mindenki széles mosollyal hajt végre mindent. Viktor nem akar megfelelni senkinek, egyszerűen adja magát. Hisz magában, meg abban is, hogy amit csinál, az jó nekünk. És mindenki hozzá igazodik. Így a végszó mindig az övé, amit nem kérdőjeleznek meg. Magyarán Viktor közvetlen környezete is hisz Viktorban.  

Az MSZP képlete már nem ennyire egyszerű. Mondhatni többismeretlenes. De nézzük... Adott 1 Ferenc, akit megválasztanak elnöknek a kiskirályok. Kik a kiskirályok? A megyék prominensei. Van közöttük Kiss Péter, 1 darab Szekeres Imre, ott figyel a sorban Baja Ferenc, Szili meg még jópáran. Elég hosszú felsorolás lenne. Ők a nemesek, akik egy gyenge, ámde annál népszerűbb királyt szeretnének az MSZP élén látni. Ők adják a hátországot, a szavazatokat, ők nyomják le a kampányt helyi szinten. Tulajdonképpen ők uralják a pártot. Igenám, csak sajnos nem mindig értenek egyet. Vannak nézet és érdekellentétek. A háttérben meg nagy alkuk. A párt tehát a legkisebb mértékben sem egységes. Miért? Mert senki és semmi nem mutat irányt. Leszámítva egy dolgot: az Orbántól való félelem. Ami igazából nem is lenne baj. A baj csak akkor van, ha ez a párt kormányra kerül és bizonyos kérdésekben döntenie kell. Az MSZP pont a felépítése miatt képtelen a döntések meghozatalára, ugyanis túl sok érdek aggregálódik a párton belül. Ennyi igényt egyszerre nem lehet kielégíteni.

Röviden tehát: a Fidesz-birodalmat egy erőskezű, döntésképes király irányítja, akit szolgálnak a nemesei. Az MSZP trónja viszont az erős nemesek miatt folyamatosan inog, s az egyéni érdekek sokszor a többség érdekei elé helyeződnek.

Szólj hozzá

mszp fidesz párt vezetés