2008. máj 26.

Ki az a Bajnai?

írta: AdamT
Ki az a Bajnai?

Fel-felröppen a hír, hogy Ferenc távozni készül. Ilyenkor kérve-kelletlen az jut eszembe, hogy ki lesz az utód. Tartok tőle, hogy Gordon legalább 5 lappal van bent abban a bizonyos pakliban. Ki fogják húzni? Látok rá esélyt. Nincs mocskos (politikai) múltja, új szelet hozhat az MSZP petyhüdt vitorlájába és még a lányok is szeretik. Amolyan baloldali Deutsch-Für. Vagy mégsem? Bajnai Gordonról először mindenkinek a hangszer jut eszébe. Aztán a tájékozottabbaknak a Wallis. De mégis ki ez a fickó, akiről az egyszeri parasztbácsi még hírből sem hallott?

40 éves, nős. Közgazdász. 2000 és 2005 között a Wallis Rt. vezérigazgatója. 2006-tól politizál nyílt színen, ekkor lesz a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője. 2007-ben önkormányzati miniszterré "lép elő", újabban pedig a gazdasági tárca élén látható. Ennyit a tények rövid leírásáról.

Lehet, hogy csak számomra, de nagyon sok furcsa hasonlóság van Bajnai úr pályafutása és Kóka úr feltörekvése között. Mindkettőből Ferenc (Gyurcsány) csinált politikust, aztán mindketten gyors karriert futottak be. De Gordon csendesebb. Amolyan szakpolitikus imidzse van. Olyan se hideg, se meleg. Jellegtelen. A ex-Hajdú-Bét-es beszállítók szerint meg jellemtelen. Én ilyet nem mondok róla, mert nekem még nem ártott. De azért van bennem egy kis félsz, hogy ez nem marad így sokáig. Ha prime ministert csinálnak belőle, akkor még akármi is lehet. Hogy is volt ez a Hajdú-Bét ügy?

Az, hogy egy baromfifeldolgozó üzem tönkre megy, az lehet hiba. Sőt, lehet a csillagok szerencsétlen együttállása. Csökkenő fogyasztás, erősödő konkurencia, akármi. A Wallis Rt. 1999-ben vásárolta meg a céget. A baromfitenyésztők mit sem sejtve vitték az akkoriban a teljes feldolgozás 40%-át kitevő céghez állataikat. Aztán egyszercsak nem fizetett a cég. Azt mondták, hogy nincs miből. Még ez is előfordul. 2003-ban megállapították a fizetésképtelenséget. Csődeljárás. Arról nem szól a fáma, hogy hány károsultat fizettek ki, csak azt tudni, hogy többeket nem. Meg azt, hogy emiatt páran már nincsenek közöttünk, ugyanis a tenyésztésre felvett százmilliós hitelek elől inkább odaátra menekültek. Még ilyen is előfordulhat. Rossz üzelti politika, rossz tervezés. De az, hogy fordulhatott elő, hogy a Hajdú-Bét a 2,6 milliárd forintot érő ingatlanjait ki tudta menteni? Hogy lehet az, hogy a főtulajdonos vezérigazgatója ezt a tranzakciót karbatett kézzel nézte (talán még jóvá is hagyta)? Hogy lehet az, hogy az eladott ingatlanok egyik tulajdonosa egy adóparadicsomban bejegyzett cég? Hogy lehet az, hogy mindenki szétteszi a kezét és nézi, ahogy pár szerencsétlen ember vergődik? Elképzelhető, hogy Gordon azért nézte végig a beszállítók haláltusáját, hogy 2004-ben a Wallis történelmének legnagyobb, 5 milliárd forintos nyereségét tálalhassa? Az már csak adalék, hogy Bajnai ekkor 2,5%-os tulajdonosa volt cégóriásnak. 

Az üzlet volt. Ez viszont az ország. Remélem, hogy ő is érzi a különbséget!

Szólj hozzá

politika mszp gazdaság wallis bajnai